Περαιτέρω Πτώση της Τιμής Πετρελαίου Ό,τι Μέτρα και να Λάβει ο ΟΠΕΚ Bλέπουν Aναλυτές

Περαιτέρω Πτώση της Τιμής Πετρελαίου Ό,τι Μέτρα και να Λάβει ο ΟΠΕΚ Bλέπουν Aναλυτές
Bloomberg
Πεμ, 13 Νοεμβρίου 2014 - 16:39
Οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ που έχει πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια για άσκηση επιρροής

Οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ που έχει πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια για άσκηση επιρροής. Αυτή είναι η εκτίμηση οικονομικών αναλυτών καθώς διαπιστώνουν πως η θεαματική αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικών στις ΗΠΑ έχει ανατρέψει πλήρως τους συσχετισμούς ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση.

Ρεπορτάζ του Bloomberg επικαλείται αναλυτές της Societe Generale που εκτιμούν πως αν ο ΟΠΕΚ επιχειρήσει να εξωθήσει ανοδικά τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή, θα βγει «εκτός παιχνιδιού». Η κίνηση, εκτιμούν, θα ισοδυναμεί με εκχώρηση μεριδίου αγοράς του στις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ΟΠΕΚ το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά έχει ήδη μειωθεί κατά 1% εξαιτίας της παραγωγής σχιστολιθικών, ενώ στην επόμενη δεκαετία το μερίδιο αγοράς του καρτέλ θα περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 25 ετών.



Όπως ανέφεραν στο Bloomberg αναλυτές της Commerzbank, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να προσφέρει εκπτώσεις σε πελάτες της από την Ασία προδίδει πως το Ριάντ δίνει πλέον προτεραιότητα στη διατήρηση των πωλήσεών του και όχι των τιμών. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Goldman Sachs που εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ παραιτείται από την άσκηση επιρροής στις τιμές για να διατηρήσει ισορροπία στην αγορά. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, άλλωστε, επικαλείται την πρόβλεψη στελεχών του ενεργειακού ομίλου Pira Energy Group πως η «ανισορροπία» ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση θα εξακολουθήσει να πιέζει πτωτικά τις τιμές του «μαύρου» χρυσού ανεξάρτητα από κάθε μείωση στην παραγωγή. Οι ίδιοι εκτιμούν, άλλωστε, ότι ακόμη και στην περίπτωση που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές, ο διεθνής οργανισμός δεν αντέχει να επωμισθεί το οικονομικό κόστος.

Σχετικό δημοσίευμα του Reuters προεξοφλεί πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρέλθουν τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο. Η μεν Ρωσία έχει ήδη στραφεί στην Κίνα, το δε Ιράν βλέπει την οικονομία του να σταθεροποιείται και δεν θα επιδείξει ενδοτικότητα.

Φθηνό βαρέλι, λίγες επενδύσεις

Τον κίνδυνο σημαντικής μείωσης των επενδύσεων στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών διαβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εξαιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Οπως τονίζει, η πτώση κατά περίπου 30% από τον Ιούνιο, μπορεί να οδηγήσει στη διάρκεια του επόμενου έτους σε μείωση κατά 10% των επενδύσεων στον κλάδο. Στην περίπτωση αυτή, προειδοποιεί η ΙΕΑ, μπορεί να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της πετρελαιοβιομηχανίας που έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ σε μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Στην ετήσια έκθεσή της με θέμα την Παγκόσμια Ενεργειακή Εικόνα για το 2014, η ΙΕΑ υπογραμμίζει πως η πτώση των τιμών εγκυμονεί κινδύνους, ενώ έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Σημειωτέον ότι η ιλιγγιώδης ανάπτυξη που γνώρισε η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών το 2013 οφείλεται στις υψηλές τιμές που είχε τότε ο «μαύρος» χρυσός.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ σε ό,τι αφορά το 2015 αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά ακόμη 963.000 βαρέλια την ημέρα.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 13/11/2014)