Και το Πρώτο Εξάμηνο του 2015 θα Συνεχιστεί η Πτώση των Τιμών του Αργού, Προβλέπει ο ΙΕΑ

Και το Πρώτο Εξάμηνο του 2015 θα Συνεχιστεί η Πτώση των Τιμών του Αργού, Προβλέπει ο ΙΕΑ
energia.gr
Παρ, 14 Νοεμβρίου 2014 - 14:07
Συνεχής ήταν η πτώση του αργού καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα, 14 Νοεμβρίου, σπάζοντας το «φράγμα» των 80 δολ. το βαρέλι, με το Brent να διακινείται στα 78,39 δολ. και το WTI στα 74,32 δολ., 30% κάτω από τις τιμές του Ιουνίου. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στη έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον μήνα Νοέμβριο εκτιμά ότι, αν δεν υπάρξουν νέες διαταραχές στην παραγωγή, η πτωτική τάση στις τιμές θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015

Συνεχής ήταν η πτώση του αργού καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα, 14 Νοεμβρίου, σπάζοντας το «φράγμα» των 80 δολ. το βαρέλι, με το Brent να διακινείται στα 78,39 δολ. και το WTI στα 74,32 δολ., 30% κάτω από τις τιμές του Ιουνίου. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στη  έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον μήνα Νοέμβριο εκτιμά ότι, αν δεν υπάρξουν νέες διαταραχές στην παραγωγή, η πτωτική τάση στις τιμές θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ειδικότερα, αν και, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το υψηλό κόστος παραγωγής πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές θα σταθεροποιήσει τις τιμές στα 80 με 90 δολ. το βαρέλι, ο Οργανισμός, στην τρέχουσα έκθεσή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, θεωρεί ότι η ισορροπία ανάμεσα στις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου θα διαμορφωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Στην έκθεση τονίζεται, εξάλλου, ότι η άνοδος του δολαρίου και η αύξηση στην αμερικανική παραγωγή ελαφρού αργού αντισταθμίζουν την επίδραση από τις διαλείψεις στην παραγωγή της Λιβύης.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή αργού, αυτή αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 35 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας συνολικά τα 94,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η συνολική παραγωγή αργού ήταν μεγαλύτερη κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η αύξηση της παραγωγής στις χώρες του OPEC προστέθηκε στην αντίστοιχη αύξηση από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του καρτέλ, η οποία κυμάνθηκε στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση της παραγωγής των χωρών εκτός OPEC για το 2015 προβλέπεται να συγκρατηθεί στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα 1,8 εκατ. βαρέλια που προβλέπονται για το τρέχουν έτος.

Η παραγωγή του OPEC μειώθηκε κατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, σημειώνει ο ΙΕΑ, φτάνοντας συνολικά τα 30,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παραμένοντας, ωστόσο, για έκτο συνεχόμενο μήνα σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον επίσημο στόχο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Η Σύνοδος των Υπουργών Πετρελαίου του OPEC, στις 27 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί, όπως σημειώνει η έκθεση του Οργανισμού, με τις τιμές του αργού μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, οπότε και έλαβε χώρα η προηγούμενη συνάντηση.

Στο πεδίο της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης, οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για το 204 και το 2015 παραμένουν αμετάβλητες σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση (92,4 και 93,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντιστοίχως). Η προβλεπόμενη αύξηση αναμένεται να μεγεθυνθεί από τα χαμηλά επίπεδα πενταετίας των 680 χιλ. βαρελιών την ημέρα για το 2014 σε 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω βελτίωσης της μακροοικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν, παρά την συνήθη εποχική τάση, κατά 12,6 εκατ. βαρέλια τον μήνα Σεπτέμβριο. Το έλλειμμα που παρουσίασαν συγκριτικά με τον μέσο όρο, αφού εκτινάχθηκε νωρίτερα εφέτος, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν ότι, παρά την απόσυρση 4,2 εκατ. βαρελιών, τα αποθέματα σημείωσαν πλεόνασμα σε σχέση με τον μέσο όρο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2013.

Τέλος, η παγκόσμια διυλιστική ζήτηση αργού έφτασε σε χαμηλά εποχικά επίπεδα τον Οκτώβριο λόγω εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις και εποχικής χαμηλής ζήτησης των προϊόντων. Η εκτίμηση για την παραγωγή του κλάδου αναφορικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 παραμένει αμετάβλητη εν πολλοίς σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου, στα 77,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς οι μεγάλες διυλιστικές ροές από την Ρωσία και την Κίνα αντιστάθμισαν την μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση στα αντίστοιχα μεγέθη των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.