Η Πτώση στις Τιμές του Πετρελαίου Επηρεάζουν και Εκείνες του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

Η Πτώση στις Τιμές του Πετρελαίου Επηρεάζουν και Εκείνες του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου
energia.gr
Δευ, 17 Νοεμβρίου 2014 - 08:34
Η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι έτοιμη να επηρεάσει εκείνες του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μια σημαντική πηγή ενέργειας για την ανατολική Ασία και μια εναλλακτική λύση έναντι εκείνης του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη

Η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι έτοιμη να επηρεάσει εκείνες του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μια σημαντική πηγή ενέργειας για την ανατολική Ασία και μια εναλλακτική λύση έναντι εκείνης του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Το LNG, όπως είναι γνωστό το εν λόγω καύσιμο, είναι φυσικό αέριο που ψύχεται και υγροποιείται, έτσι ώστε να μπορεί να φορτωθεί σε ειδικά θολωτά δεξαμενόπλοια και να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Η Ιαπωνία , η Νότια Κορέα και η Κίνα είναι οι κορυφαίοι αγοραστές.

Η «βουτιά» σε ποσοστό 30 τοις εκατό του αργού από τα μέσα του τρέχοντος έτους, που έριξε την τιμή του πετρελαίου σε κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανόν, ότι θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μία τέτοια επερχόμενη παρακμή θα μπορούσε να έχει πολλές επιπτώσεις . Καταρχάς ενδέχεται να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Δεύτερον, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, ότι θα μπορούσε - παραδόξως - να σπάσει το παλιό , άκαμπτο σύστημα τιμολόγησης με βάση το πετρέλαιο.

Τέλος, η προοπτική να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των νέων έργων LNG που έχουν προγραμματιστεί στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, χώρες οι οποίες κατά τις προβλέψεις της Wood Mackenzie θα είναι η πρώτη και η τρίτη αντίστοιχα, μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG από το 2020. Και η ανησυχίες θα ενταθούν αναλόγως με το αν οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σταθερές ή αν θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Σε μία υποστηριγμένη από την Ιαπωνική κυβέρνηση διάσκεψη υγροποιημένου φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα στο Τόκιο , οι καταναλωτές από την Ιαπωνία και από άλλες ασιατικές χώρες, φάνηκαν να ενθουσιάζονται με το επιχείρημα ότι οι νέες προμήθειες φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στη Βόρεια Αμερική, θα αποκαταστήσουν την ισορροπία της εξάρτησής τους από τους πετρελαιοπαραγωγούς.

"Οι παραδοσιακοί προμηθευτές θα πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή να συμβαδίσουν με τις αλλαγές", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος από το υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ιαπωνίας της οικονομίας , υπαινισσόμενος τους ομολόγους του, από το Κατάρ, τη Ρωσία και τη Μαλαισία.

Ο Dai Jiaquan , διευθυντής του τμήματος της αγοράς πετρελαίου στο CNPC το Οικονομικό & Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Πεκίνο, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ότι είναι « εξαιρετικά επείγον » για τους προμηθευτές, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του εισαγόμενου LNG.

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο υπεγράφη άλλωστε η δεύτερη μεγάλη συμφωνία του 2014 για την αγορά του φυσικού αερίου με αγωγούς από τη Ρωσία, σε ποσότητες τέτοιες, που εν καιρώ θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν το LNG.

Ωστόσο , ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, ότι η πτώση των τιμών θα μπορούσε να διευκολύνει τις ανησυχίες των αγοραστών για την διαθεσιμότητα του πετρελαίου και προτείνουν ακόμη και περιορισμούς όπως τη ρήτρα προορισμού , η οποία ορίζει ότι ένα δεξαμενόπλοιο αφήνοντας ένα τερματικό δεν μπορεί να πλεύσει προς οποιοδήποτε άλλο λιμάνι από εκείνο, που προβλέπεται στη σύμβαση.

" Θα καταλήξουμε σε συμφωνίες πιο εύκολα, επειδή και οι δύο έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι το πετρέλαιο δεν θα είναι πάντα σε τιμή κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι " τόνισε ο Noel Tomnay της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Η πτώση των τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τους παραδοσιακούς προμηθευτές θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα ορισμένων νέων έργων κατά την εξαγωγή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας ενέκρινε τέσσερα, με 15 εκκρεμούν.

Ο Τ ony Regan , των συμβούλων Tri - Ζεν International στη Σιγκαπούρη , λέει ότι με το Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές στις προμήθειες πετρελαίου είναι σχεδόν ίσες με εκείνες στις συμβάσεις για προμήθεια LNG στις ΗΠΑ, στον κεντρικό δηλαδή κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου.

« Το 2012 η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων ήταν 7 δολάρια. Με τη διαφορά τώρα στα λιγότερα από 2 δολάρια ανά MBTU το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ φθίνει », όπως δήλωσε ο κ Regan.

Όσο για τους επίδοξους εξαγωγείς; Η Sempra Energy, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου 10 δις δολαρίων στη Λουιζιάνα, μαζί με την GDF Suez της Γαλλίας και της Ιαπωνίας με βάση το Mitsubishi και τη Mitsui, δήλωσε ότι οι πελάτες αναζητούν την "σταθερότητα και τη συνέχεια " των προμηθειών των ΗΠΑ.

" Και πραγματικά δεν έχουμε παρατηρήσει μείωση ενδιαφέροντος, έστω και έτσι όπως έχουμε δει εδώ, τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν τις τελευταίες μέρες εδώ», ανέφερε ο πρόεδρος της Sempra Mark Snell. Η Sempra πάντως δεν προεξοφλεί την κοπή κορδέλας εγκαινίων για το έργο μέχρι το 2018.

«Ήταν μια εσφαλμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι η τιμή του πετρελαίου σε σχέση με του φυσικού αερίου, θα είναι πάντα υψηλή και ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι πάντα χαμηλές», δήλωσε στους Financial Times, ο Jason Bordoff του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια " και συμπλήρωσε, πως και μια βραχυπρόθεσμη βουτιά των τιμών του πετρελαίου δεν προλέγει που θα φτάσουν αυτές οι τιμές όταν οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ, θα γίνονται σε μεγάλες ποσότητες, σε μερικά χρόνια από σήμερα.