Επιδότηση που φθάνει ως το 60% του κόστους για τη μετατροπή του καυστήρα πετρελαίου σε σύστημα φυσικού αερίου σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες παρέχει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, το οποίο από χθες τέθηκε και επίσημα σε ισχύ, αφού υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική υπουργική απόφαση

Επιδότηση που φθάνει ως το 60% του κόστους για τη μετατροπή του καυστήρα πετρελαίου σε σύστημα φυσικού αερίου σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες παρέχει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, το οποίο από χθες τέθηκε και επίσημα σε ισχύ, αφού υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική υπουργική απόφαση.

Ηδη οι αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 200% στην Αττική, 300% στη Θεσσαλονίκη και κατά 450% στη Θεσσαλία, αφού η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τις 25 Σεπτεμβρίου 2014, ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Αττική από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, τα 2 εκατ. ευρώ στη Κεντρική Μακεδονία και τα 3 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία και θα χρηματοδοτηθούν από τα αντίστοιχα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Οι αιτήσεις θα επιλεγούν με βάση τον αριθμό προτεραιότητας και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης είναι η 30ή Απριλίου 2015.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

Eχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και έχουν σε ιδιοκτησία τους που χρησιμοποιείται ως κατοικία (και όχι ως επαγγελματικός χώρος) σύστημα θέρμανσης πετρελαίου σε λειτουργία.

Η κατοικία που μπορεί να είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία για το τμήμα που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου ή μεμονωμένο διαμέρισμα, να βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις 30/6/2014 και σε σημεία όπου το δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου μπορεί να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί από την αρμόδια Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλίας ή Θεσσαλονίκης.

Να φέρει οικοδομική άδεια ή άλλα αντίστοιχα νομιμοποιητικά έγγραφα και να έχει συναφθεί σύμβαση σύνδεσης και παροχής αερίου από τις 25/9/2014 και μετά.

Στις πολυκατοικίες, πρέπει τουλάχιστον το 50% των θερμαινόμενων από το κεντρικό σύστημα ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Υψος επιχορήγησης
Κάθε εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος πετρελαίου θέρμανσης (κεντρικό ή ατομικό) επιχορηγείται σε ποσοστό 60% του συνολικού επιλέξιμου κόστους, με ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανά κατηγορία ισχύος του λέβητα, ως εξής:

Για λέβητα ως 35.000 kcal/h τα 1.000 ευρώ για συμβατικά συστήματα και τα 1.150 ευρώ για συστήματα συμπύκνωσης (το ποσό ισχύει τόσο σε περίπτωση αλλαγής λέβητα όσο και μη αλλαγής).

  • Για λέβητα από 35.001 ως 120.000 kca/h με 1.500 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα και με 2.000 ευρώ όταν αλλάξει ο λέβητας.
  • Από 120.001 ως 170.000 kcal/h με 2.300 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα ή 3.000 ευρώ αν αλλάξει.
  • Από 170.001 ως 200.000 kcal/h με 3.300 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα ή 4.000 ευρώ με αλλαγή.
  • Από 200.000 kcal/h και πάνω με 4.700 ευρώ ή 5.500 ευρώ χωρίς αλλαγή ή με αλλαγή λέβητα, αντίστοιχα.

Στις πολυκατοικίες καταβάλλεται το σύνολο της επιχορήγησης όταν όλες οι θερμαινόμενες ιδιοκτησίες είναι κατοικίες και η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται για το σύνολο. Διαφορετικά το ποσό μειώνεται αναλογικά.

Τέλος, ως επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται όσες αφορούν στην προμήθεια/εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών/εξαρτημάτων/αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης στις σχετικές εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, στη μελέτη και την επίβλεψη. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν στο δίκτυο διανομής ζεστού νερού, οι τερματικές μονάδες θερμότητας (σώματα καλοριφέρ κ.λπ.) και όποια άλλη παρέμβαση εκτός των επιλέξιμων δαπανών.

  • Το ποσό Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Αττική από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, τα 2 εκατ. ευρώ στη Κεντρική Μακεδονία και τα 3 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία και θα χρηματοδοτηθούν από τα αντίστοιχα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
  • Πολυκατοικίες Στις πολυκατοικίες, πρέπει τουλάχιστον το 50% των θερμαινόμενων από το κεντρικό σύστημα ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 18/11/2014)