Με ποσό από 1.000 έως και 5.500 ευρώ επιδοτείται σύμφωνα με υπουργική απόφαση, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β 3071/14.11.2014, το κόστος μετατροπής των λεβήτων πετρελαίου, αυτόνομης και κεντρικής θέρμανσης, σε λέβητες φυσικού αερίου

Με ποσό από 1.000 έως και 5.500 ευρώ επιδοτείται σύμφωνα με υπουργική απόφαση, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β 3071/14.11.2014, το κόστος μετατροπής των λεβήτων πετρελαίου, αυτόνομης και κεντρικής θέρμανσης, σε λέβητες φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα, έχει εισέλθει ήδη στη φάση της υλοποίησής του και ποσό της επιχορήγησης για την αντικατάσταση φτάνει έως και 60% του συνολικού κόστους μετατροπής, ενώ το ποσόν της δημόσιας δαπάνης που θα διατεθεί για το πρόγραμμα ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ για την Αττική, 2 εκατ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκατ. για τη Θεσσαλία, καθώς το πρόγραμμα επιδότησης αφορά αποκλειστικά στις περιοχές όπου λειτουργούν οι τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

Η ένταξη γίνεται αυτόματα, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αιτήσεις, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2015 ενώ τηρείται αυστηρά η προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης κυμαίνεται (ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα) από 1.000 ευρώ (για μονοκατοικίες) έως 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες), ποσά που αντιστοιχούν έως και στο 60 % του κόστους.

Πάντως η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδέχεται να λήξει και νωρίτερα από τις 30 Απριλίου 2015, εάν εξαντληθούν στο μεταξύ τα διαθέσιμα κονδύλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στην Αττική οι αιτήσεις σύνδεσης έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της χρηματοδότησης, πρέπει δε, να υποβληθούν το αργότερο έως τις 30 Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο προϋπολογισμός επαρκεί για την ένταξη περίπου 50.000 νοικοκυριών, εκ των οποίων 30.000 αντιστοιχούν στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια από την υπερβολική καύση ξύλων, συχνά δε ακατάλληλων προς τέτοια χρήση.

∆ικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

- Έχουν σε ιδιοκτησία τους που χρησιμοποιείται ως κατοικία και όχι ως επαγγελματικός χώρος, σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.

- Έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου από την 25η Σεπτεμβρίου 2014 και μετά, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η ανακοίνωση της δράσης.

Οι κατοικίες, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις προκειμένου να κριθούν επιλέξιμες:

- Πρέπει να είναι μονοκατοικίες, (μία πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, ή σε μεμονωμένο διαμέρισμα).

- Πρέπει να βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 ευρώ ανά τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις 30 Ιουνίου 2014 και να βρίσκεται βεβαίως στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε σημεία έστω με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου οπότε και υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί από την αρμόδια Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) της περιοχής.

- Πρέπει να φέρει οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο.

Ειδικότερα οι πολυκατοικίες, πορκειμένου να χαρακτηρισθούν επιλέξιμες, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των θερμαινόμενων από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιούνται ως κατοικία καθώς δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. τα κατάστηματα, που πιθανόν υπάρχουν στα ισόγεια κτιρίων).

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες εκείνες, που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών/εξαρτημάτων/αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης, στις σχετικές εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, στη μελέτη και την επίβλεψη.

∆εν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν στο δίκτυο διανομής ζεστού νερού και τις τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ), καθώς και σε κάθε άλλη παρέμβαση στο χώρο του λεβητοστασίου/εγκατάστασης του συστήματος φυσικού αερίου.

Ο ωφελούμενος, για την κατασκευή της νέας εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, καταβάλλει στον/στους ανάδοχο/ους μόνο τη δική του συμμετοχή.

Το ποσό της επιχορήγησης θα αποδοθεί στον/στους ανάδοχο/ους μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης.