Πτώση Ακόμη και στα 60 Δολ. το Βαρέλι για το Αργό Αν ο ΟΠΕΚ Δεν Αποφασίσει Μείωση Παραγωγής

Πτώση Ακόμη και στα 60 Δολ. το Βαρέλι για το Αργό Αν ο ΟΠΕΚ Δεν Αποφασίσει Μείωση Παραγωγής
energia.gr
Τρι, 25 Νοεμβρίου 2014 - 11:17
Ως τα 60 δολάρια το βαρέλι πιθανόν να πέσει η τιμή του αργού, σε περίπτωση που η σύνοδος των Υπουργών Πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη μεθαύριο Πέμπτη 27 Νοεμβρίου δεν καταλήξει σε σημαντική μείωση της παραγωγής

Ως τα 60 δολάρια το βαρέλι πιθανόν να πέσει η τιμή του αργού, σε περίπτωση που η σύνοδος των Υπουργών Πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη μεθαύριο Πέμπτη 27 Νοεμβρίου δεν καταλήξει σε σημαντική μείωση της παραγωγής.

Αυτό προβλέπουν αρκετοί αναλυτές της αγοράς σε μία συγκυρία κατά την οποία οι τιμές πετρελαίου έχουν ήδη μειωθεί κατά 34% από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα στις 14 Νοεμβρίου να έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, φτάνοντας στα 76,76 δολ. το βαρέλι. Η αλματώδης αύξηση στην πετρελαιοπαραγωγή των ΗΠΑ, αλλά και η πτώση στη ζήτηση σε Ευρώπη και Ασία, εξαιτίας της ύφεσης, αποτελούν βασικές αιτίες της υποχώρησης των τιμών.

Οι εν λόγω αναλυτές εκτιμούν ότι μια μείωση της παραγωγής της τάξης των 500 χιλ. βαρελιών ημερησίως δεν θα επαρκής για να καθησυχάσει τις αγορές. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι η τιμή θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο αν μεθαύριο στην Βιέννη δεν αποφασιστεί μείωση παραγωγής κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Όπως επισημαίνουν, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα σηματοδοτήσει την έλλειψη αξιοπιστίας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που συνασπίζονται στον εν λόγω οργανισμό, με συνέπεια οι αγορές να «ρίξουν» τις τιμές ακόμη και στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον αναλυτή του Lupus Alpha Commodity Invest Fund, Daniel Bathe, οι πιθανότητες μείωσης της παραγωγή δεν είναι περισσότερες από 50%.