Έκπτωση για Επιπλέον Ποσότητες Φυσικού Αερίου Μέσω του Αγωγού Blue Stream Ζητά η Τουρκία από την Gazprom

Έκπτωση για Επιπλέον Ποσότητες Φυσικού Αερίου Μέσω του Αγωγού Blue Stream Ζητά η Τουρκία από την Gazprom
energia.gr
Πεμ, 27 Νοεμβρίου 2014 - 07:50
Η Τουρκία αναμένει να λάβει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Blue Stream, αλλά με έκπτωση, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. « Έχουμε στείλει τις προτάσεις μας, σχετικά με την έκπτωση για το φυσικό αέριο στην Gazprom και ελπίζουμε ότι η Gazprom θα λάβει αυτές τις προτάσεις υπόψη» τόνισε ο Τανέρ Γιλντίζ

Η Τουρκία αναμένει να λάβει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Blue Stream, αλλά με έκπτωση, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

« Έχουμε στείλει τις προτάσεις μας, σχετικά με την έκπτωση για το φυσικό αέριο στην Gazprom και ελπίζουμε ότι η Gazprom θα λάβει αυτές τις προτάσεις υπόψη» τόνισε ο Τανέρ Γιλντίζ και συνέχισε: «Η Gazprom μπορεί να ξεκινήσει πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω του αγωγού Blue Stream στις αρχές του 2016».

Η Ρωσία και η Τουρκία αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω στις οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του Blue Stream στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Ρωσία συζητά επί του παρόντος σχέδια να αυξηθούν όντως οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω του αγωγού Blue Strea m και αυτό αναφέρεται, όπως μεταδίδει το Ρωσικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Tass, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από σύνοδο της Ρωσορουρκικής Διακυβερνητικής Επιτροπής

Οι δύο πλευρές σημειώνουν, ότι η αξιολόγηση στην οικονομική απόδοση της επένδυσης που απαιτείται για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήψη μιας εξισορροπητικής απόφασης, για την ενίσχυση των προμηθειών αερίου μέσω των μεγάλων αγωγού φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας .

Η Ρωσία τόνισε ότι τα έργα για να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός ενός τμήματος εισόδου της Durusu Terminal στην Τουρκία είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της αύξησης της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

Τα δύο κράτη εξέφρασαν την από κοινού προθυμία τους, να συμβάλουν στον ταχύ εκσυγχρονισμό του τερματικού και δεσμεύτηκαν ότι θα συμφωνήσει επίσης ταχέως για απλουστευμένες τελωνειακές μεταποιήσεις, σε ότι αφορά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream, που ανατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2002, έχει συνολικό μήκος 1.213 χιλιόμετρα (754 μίλια). Τον Μάρτιο του 2014, η ποσότητα του αερίου που παρέχεται μέσω του Blue Stream, από το Φεβρουάριο του 2003 ανήλθε σε 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.