Προ Κρίσιμων Αποφάσεων η Σημερινή Σύνοδος Υπουργών του OPEC

Προ Κρίσιμων Αποφάσεων η Σημερινή Σύνοδος Υπουργών του OPEC
του Κ.Ν. Σταμπολή στην Βιέννη
Πεμ, 27 Νοεμβρίου 2014 - 11:54
Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σύνοδος των Υπουργών πετρελαίου του OPEC, που πραγματοποιείται σήμερα στην Βιέννη στα γραφεία του οργανισμού. Με τις διεθνείς τιμές να έχουν χάσει ένα 30% της αξίας του μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες επικρατεί έκδηλη ανησυχία στους κόλπους των πετρελαιοπαραγωγών και στις δυο όχθεις του Ατλαντικο

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σύνοδος των Υπουργών πετρελαίου του OPEC, που πραγματοποιείται σήμερα στην Βιέννη στα γραφεία του οργανισμού. Με τις διεθνείς τιμές να έχουν χάσει ένα 30% της αξίας του μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες επικρατεί έκδηλη ανησυχία στους κόλπους των πετρελαιοπαραγωγών και στις δυο όχθεις του Ατλαντικού. Γιατί μια περαιτέρω υποχώρηση των τιμών θα δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις παραγωγούς εταιρείες, και τις κρατικές της NIOCs αλλά και τις ανεξάρτητες, τις IOCs,ενώ θα θέσει σε αμφιβολία την βιωσιμότητα στην εκμετάλλευση αρκετών οριακών κοιτασμάτων, ιδίως αυτών σε μεγάλα βάθη, και αυτών από σχιστολιθικά πετρώματα,αφού χρειάζονται τιμές άνω των $70 το βαρέλι για να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι χθες(26/11) η τιμή του διεθνούς benchmark του Brent στο ICE του Λονδίνου για παραδόσεις Δεκεμβρίου, έκλεισε καθοδικά στα $77.75 ενώ το West Texas Intermediate, το WTI, πάνω στο οποίο στηρίζεται η πετρελαϊκή αγορά της β. Αμερικής, διαπραγματεύετο αργά χθες το βράδυ στο NYMEX της Ν. Υόρκης στα $73.69 το βαρέλι ακολουθώντας και αυτό με καθοδική πορεία.

Οι περισσότεροι αναλυτές που έχουν βρεθεί στην Βιέννη για την 166η σύνοδο του καρτέλ των πετραιλαιοεξαγωγικών χωρών, εκτιμούν ότι λόγω των ανοιχτών πλέον διαφωνιών που εκφράζονται ανάμεσα στους παραγωγούς του OPEC, προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη στις τιμές, δύσκολα θα υπάρξει κάποια δεσμευτική απόφαση για περιορισμό της παραγωγής. Μια τέτοια εξέλιξη είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές προς τα κάτω εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά. Σήμερα η παραγωγή του OPEC καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της παγκόσμιας αγοράς η ζήτηση της οποίας για τη τρέχουσα περίοδο σύμφωνα με τον ΙΕΑ ευρίσκεται στα 92.4 εκατ. Βαρέλια την ημέρα. Ο πλέον βασικός λόγος για την κατάρρευση των διεθνών τιμών τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην παρατηρούμενη υπερπαραγωγή, τόσο από ΗΠΑ-Καναδά ( όπου λόγω της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σχιστού αυτή έχει αυξηθεί κατά 3.5 εκατ. βαρέλια τα τελευταία 3-4 χρόνια) όσο και από τις χώρες του OPEC. Η παγκόσμια παραγωγή του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 94.2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, όντας αυξημένη κατά 2.7 εκατ. βαρέλ./ημέρα σε σύγκριση με πέρυσι και τον OPEC να έχει συνδράμει σ’ αυτήν την αύξηση με 1.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα παρατηρείται μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αφού αυτή έχει υποχωρήσει αισθητά, με τον ρυθμό αύξησης της να έχει μειωθεί, διαμορφούμενος +600 χιλιάδες βαρέλια, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο της τελευταίας 5ετίας.Να σημειωθεί ότι οι περσινές προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής το 2014 στα 1.2-1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Με το μερίδιο του OPEC να ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος στην παρατηρούμενη υπερπροσφορά τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην σημερινή σύνοδο. Βάσει των συμφωνηθέντων ετήσιων ποσοστώσεων το καρτέλ πρέπει να παράγει συνολικά 30.0 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα ( εξαιρούνται τα NGLs) ενώ σήμερα τα κράτη μέλη του OPEC παράγουν 31.5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και άνω. Χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, οι οποίες χρειάζονται τιμές στα $100 το βαρέλι για να καλύψουν τα έξοδα του προϋπολογισμού τους, έχουν θέσει θέμα για μια σημαντική μείωση της παραγωγής άνω των 2.0 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ η Σαουδική Αραβία , ο μεγαλύτερος πετρελαιοεξαγωγός του κόσμου , σφυρίζει αδιάφορα. Όχι ότι δεν την απασχολεί η σημαντική μείωση των τιμών αλλά απλούστατα Θέλει να στριμώξει τις άλλες χώρες να συμμετέχουν και αυτές στην οποία μείωση συμφωνηθεί, και να μην αναλάβει αυτή όλο το βάρος των μειώσεων όπως έχει συμβεί πλειστάκις στο παρελθόν.