Η Κομισιόν Εγκαλεί την Ρουμανία για Μη Συμμόρφωση με την Νομοθεσία για την Ασφάλεια Εφοδιασμού στο Φυσικό Αέριο

Η Κομισιόν Εγκαλεί την Ρουμανία για Μη Συμμόρφωση με την Νομοθεσία για την  Ασφάλεια Εφοδιασμού στο Φυσικό Αέριο
energia.gr
Πεμ, 27 Νοεμβρίου 2014 - 16:36
Η Κομισιόν ζήτησε επίσημα, μέσω της διαδικασίας της «αιτιολογημένης γνώμης», από τη Ρουμανία να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωσή της με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Η Κομισιόν ζήτησε επίσημα, μέσω της διαδικασίας της «αιτιολογημένης γνώμης», από τη Ρουμανία να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωσή της με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Το αίτημα συμμόρφωσης αφορά τον Κανονισμό υπ’ αριθ. 994/2010 της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο ο οποίος στόχο έχει να διασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη είναι καλά προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, τα κράτη-μέλη οφείλουν να επιτρέπουν την αμφίδρομη ροή αερίου διαμέσου των συνόρων και να καταρτίσουν εκ των προτέρων σχέδια έκτακτης ανάγκης και προληπτικής δράσης.

Μέχρι σήμερα η Ρουμανία δεν έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή την έγκριση σχεδίου προληπτικής δράσης και σχεδίου έκτακτης ανάγκης, όπως απαιτείται βάσει του ως άνω Κανονισμού σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο. Επίσης, δεν έχει ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τις αποφάσεις της για τις αμφίδρομες ροές αερίου. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών έπρεπε να εγκρίνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και προληπτικής δράσης έως τις 3 Δεκεμβρίου 2012.

Οι αποφάσεις για την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου έπρεπε να ληφθούν έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Η Ρουμανία έχει δύο μήνες για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.