Δεν θα Μειώσει τη Δική της Πετρελαιοπαραγωγή η Μόσχα Μετά την Απόφαση του ΟΠΕΚ

Δεν θα Μειώσει τη Δική της Πετρελαιοπαραγωγή η Μόσχα Μετά την Απόφαση του ΟΠΕΚ
energia.gr
Σαβ, 29 Νοεμβρίου 2014 - 19:49
Η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσουν σε μείωση στην παραγωγή αργού αναγκάζει και την Μόσχα να μην προβεί, από πλευράς της, σε ανάλογες περικοπές. Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ιγκόρ Σουβαλώφ. Η Ρωσία, χώρα εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού και φυσικού αερίου στον κόσμο

Η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσουν σε μείωση στην παραγωγή αργού αναγκάζει και την Μόσχα να μην προβεί, από πλευράς της, σε ανάλογες περικοπές. Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ιγκόρ Σουβαλώφ. Η Ρωσία, χώρα εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτών των εμπορευμάτων χρηματοδοτούν το ήμισυ περίπου του κρατικού της προϋπολογισμού, ο οποίος ισοσκελίζεται σε μία τιμή περί τα 100 δολ. το βαρέλι. Σήμερα, η συνεχής πτώση των τιμών έχει πλήξει σοβαρά την ρωσική οικονομία, η οποία, υφίσταται, παράλληλα, κυρώσεις από τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

«Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης των τιμών είναι ότι κάποιες αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες αποσύρουν πετρέλαιο σχιστών από την αγορά», δήλωσε ο Σουβαλώφ στο κρατικό ρωσικό κανάλι TV Rossiya-1, σύμφωνα με το TASS.

«Αν τέτοιες ενέργειες λαμβάνουν χώρα με στόχο να σταθεροποιήσουν ή να επιβεβαιώσουν τη θέση κάποιου στην αγορά, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα τη στιγμή αυτή που θα μειώσει τη δική μας θέση», τόνισε.

Ο Σουβαλώφ, ο οποίος μετέβη στη Βιέννη για τη σύνοδο του ΟΠΕΚ και είχε επαφές με Υπουργούς Πετρελαίου πολλών χωρών μελών του Οργανισμού, μολονότι η Ρωσία δεν είναι μέλος, διέψευσε ότι η χώρα του ζήτησε από το καρτέλ τη μείωση της παραγωγής αργού.

Η Ρωσία αναμένεται να διατηρήσει εφέτος σταθερή τη δική της παραγωγή στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.