Το σχέδιό της να «σπάσει στα δύο» αποκάλυψε χθες η Ε.ΟΝ, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Γερμανίας. Επιχειρεί έτσι να ανταποκριθεί στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης, όπου η αυξημένη χρήση των «καθαρών» πηγών ενέργειας λόγω της «γραμμής» της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά ηλεκτρισμού που πιέζει τις τιμές χονδρικής, καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή ενέργειας από τις συμβατικές μονάδες που λειτουργούν με λιγνίτη ή φυσικό αέριο

Το σχέδιό της να «σπάσει στα δύο» αποκάλυψε χθες η Ε.ΟΝ, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Γερμανίας. Επιχειρεί έτσι να ανταποκριθεί στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης, όπου η αυξημένη χρήση των «καθαρών» πηγών ενέργειας λόγω της «γραμμής» της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά ηλεκτρισμού που πιέζει τις τιμές χονδρικής, καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή ενέργειας από τις συμβατικές μονάδες που λειτουργούν με λιγνίτη ή φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η Ε.ΟΝ θα εστιάσει στις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στα δίκτυα διανομής και στην παροχή υποστηρικτών υπηρεσιών προς τους πελάτες. Τα συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, οι μονάδες εξερεύνησης και παραγωγής και οι δραστηριότητες διαπραγμάτευσης ενέργειας διεθνώς θα αποσχιστούν και θα συγκεντρωθούν σε μια νέα εταιρεία (εν είδει «Bad bank» σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές), η οποία θα αποκοπεί από την Ε.ΟΝ στο β' εξάμηνο του 2016. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της νέας εταιρείας θα διατεθεί στους μετόχους της Ε.ΟΝ, καθώς η τελευταία δεν προκρίνει την διαδικασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, με τη μέθοδο της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Η Ε.ΟΝ ξεκαθάρισε επίσης ότι το «σπάσιμό» της δεν θα συνοδευτεί από περικοπές θέσεων εργασίας: Από τους περίπου 60.000 εργαζομένους, οι 40.000 θα παραμείνουν στην Ε.ΟΝ και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.ΟΝ. Γιοχάνες Τέισεν «βλέπουμε να αναδύεται ένας νέος ενεργειακός κόσμος και το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο της Ε.ΟΝ. δεν συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα».

Με την απόσχιση του κλάδου παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές, η Ε.ΟΝ απαλλάσσεται από μια δραστηριότητα που είχε πληγεί καίρια από την απόφαση της Γερμανίας να ενθαρρύνει την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιβάλλοντας υψηλές χρεώσεις ως αντικίνητρο για την χρήση του ηλεκτρισμού που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια και από τις παραδοσιακές λιγνιτικές μονάδες . Τα τελευταία έξι χρόνια, η κεφαλαιοποίηση της Ε.ΟΝ μειώθηκε σχεδόν κατά 75%, κατρακυλώντας στα 29 δισ. ευρώ από το ιστορικό υψηλό των 100 δισ. ευρώ του 2008. Το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι εάν το παράδειγμα της Ε.ΟΝ θα ακολουθήσουν και άλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι με σημαντική εξάρτηση από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, όπως η γαλλική GDF Suez και η ιταλική Enel. Πάντως, ο νούμερο δύο παίκτης του κλάδου στη Γερμανία πίσω από την Ε.ΟΝ, η RWE ανακοίνωσε χθες ότι θα παραμείνει ενιαίος όμιλος.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/12/2014)