Με φόντο την επιστροφή του πληθωρισμού σε χαμηλά πενταετίας τον Νοέμβριο (στο 0,3%) και τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που εντείνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις (με τη χθεσινή ανοδική αντίδραση να μην αλλάζει την εικόνα) θα διεξαχθεί την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρέχον έτος

Με φόντο την επιστροφή του πληθωρισμού σε χαμηλά πενταετίας τον Νοέμβριο (στο 0,3%) και τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που εντείνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις (με τη χθεσινή ανοδική αντίδραση να μην αλλάζει την εικόνα) θα διεξαχθεί την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρέχον έτος.

Κανείς δεν περιμένει νέες πρωτοβουλίες μεθαύριο, ωστόσο αναμένονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις της τράπεζας για την πορεία ΑΕΠ και πληθωρισμού, καθώς και η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μάριο Ντράγκι, που στις 21 Νοεμβρίου έστειλε ισχυρό σήμα ότι η Φρανκφούρτη? προθερμαίνει το «μπαζούκα» της εκτύπωσης χρήματος.

Κι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του 2015. «Δεν περιμένουμε ανακοινώσεις για αγορά κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου, αλλά μια πιο επίσημη δέσμευση για τη διεύρυνση της γκάμας των τίτλων που αγοράζει η ΕΚΤ», σημειώνει η Credit Agricole.

Πολλοί αναλυτές πιθανολογούν ότι η εκτύπωση χρήματος θα αναγγελθεί στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου, ώστε να υπάρχει χρόνος όχι μόνο να αξιολογήσει η ΕΚΤ την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη εφαρμόζει, όπως τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS και την παροχή νέων μακροχρόνιων δανείων στις τράπεζες (TLTRO), με τη δεύτερη πράξη να λαμβάνει χώρα στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά και να δημιουργήσει ο Ντράγκι ευρεία συναίνεση στο Δ.Σ. της Τράπεζας, κάμπτοντας τις -ισχυρές ακόμα- αντιδράσεις του γερμανικού στρατοπέδου.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 02/2/2014)