Σε νέο χαμηλό πενταετίας υποχώρησε χθες η τιμή του πετρελαίου, προσελκύοντας για πρώτη φορά μετά από καιρό αγοραστικό ενδιαφέρον στα χαμηλά επίπεδα όπου βρέθηκε

Σε νέο χαμηλό πενταετίας υποχώρησε χθες η τιμή του πετρελαίου, προσελκύοντας για πρώτη φορά μετά από καιρό αγοραστικό ενδιαφέρον στα χαμηλά επίπεδα όπου βρέθηκε. Το brent έκανε χθες το πρωί πράξεις ακόμα και στα 67,53 δολ./βαρέλι (χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009) ενώ το αργό πετρέλαιο διαπραγματευόταν στην αγορά της Ν. Υόρκης ακόμα και στα 63,88 δολ.

Στα επίπεδα αυτά, όμως, εμφανίστηκαν αγοραστές, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να ολοκληρώσει την ημέρα με σημαντικά κέρδη, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό. Αργά το απόγευμα το brent διαπραγματευόταν στα 72,43 δολ. και το αργό στα 68,68 δολ. σημειώνοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη (άνω του 3%) μετά τον Ιούνιο.

Από τις αρχές του καλοκαιριού η τιμή έχει υποχωρήσει σχεδόν 40%, ενώ από την αρχή του 2014 η τιμή του brent έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Μόνο τον Νοέμβριο οι απώλειες για το brent έφτασαν το 18,3% και για το αργό το 17,9%, ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερις μήνες υποχώρησης της τιμής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό «σερί» του πετρελαίου μετά το 2008. Βασική αιτία των πιέσεων αυτών υπήρξε η απροθυμία του OPEC να περιορίσει την παραγωγή για να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου, που ήδη βρισκόταν σε πτωτική τροχιά.

Στάση που οι αναλυτές αποδίδουν στην πρόθεση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών (κυρίως των αραβικών) να οδηγήσουν χαμηλότερα την τιμή, προκειμένου να πάψει να είναι κερδοφόρα η εξόρυξη πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα. Καθώς η τιμή υποχωρεί κάτω από τα 70 δολ., όλο και περισσότερα πηγάδια στις ΗΠΑ γίνονται ζημιογόνα. Η τακτική δείχνει να αποδίδει, καθώς ήδη τον Οκτώβριο οι αιτήσεις για νέες άδειες εξόρυξης μειώθηκαν κατά 15%. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά, πάντως, ότι κατά μέσο όρο ο κλάδος θα πάψει να αποφέρει κέρδη, μόνο αν η τιμή βρεθεί στα 42 δολ.

Σε αντίθεση με τα αραβικά κράτη, όπου η εξόρυξη είναι εξαιρετικά φθηνή και οι βαθύπλουτοι εμίρηδες μπορούν να θησαυρίζουν ακόμα και αν η τιμή βρεθεί στα... 20 δολ. (δηλαδή εκεί όπου ήταν πριν το 2000), στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του OPEC η υποχώρηση της τιμής τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς.

Πρόσφατα το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το Ιράν χρειάζεται διεθνή τιμή 136 δολ., η Βενεζουέλα και η Νιγηρία 120 δολ. και η Ρωσία 101 δολ.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 02/2/2014