Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το χρεοστάσιο του 1998 υπέστη χθες το ρωσικό ρούβλι, καθώς η υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγέως πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το χρεοστάσιο του 1998 υπέστη χθες το ρωσικό ρούβλι, καθώς η υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγέως πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές, την ώρα που η τιμή του μπρεντ «βουτούσε» έως και τα 67,53 δολ./βαρέλι (αν και ανέκαμψε έντονα στη συνέχεια), το ρούβλι έφτασε να υποχωρεί έως και 9% έναντι του δολαρίου, «χάνοντας» και το ψυχολογικό φράγμα των 50 ρουβλίων/δολάριο κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητο.

Το ρούβλι σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά όχι μόνο έναντι του δολαρίου («άγγιξε» τα 54 ρούβλια/δολάριο), αλλά και έναντι του ευρώ (στα 67,30 ρούβλια./ευρώ) προτού καλύψει εν μέρει τις μεγάλες απώλειες, πιθανότατα μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην αγορά συναλλάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά απελευθέρωσε την ισοτιμία του νομίσματος καταργώντας τον «διάδρομο» διαπραγμάτευσης και ανακοίνωσε ότι δεν θα παρεμβαίνει στην αγορά, εκτός και αν κρίνει ότι η πτώση του νομίσματος απειλεί τη σταθερότητα του ρωσικού χρηματοοικονομικού συστήματος. Χθες ήταν προφανώς μια τέτοια ημέρα...

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναλογούν στα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας και στο 50% των κρατικών εσόδων. Βέβαια, καθώς οι Ρώσοι εξαγωγείς πρώτων υλών τιμολογούν τα έσοδα σε δολάρια, αλλά τα έξοδά τους σε ρούβλια, η υποχώρηση του νομίσματος αμβλύνει σε κάποιο βαθμό τις επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, το ολοένα και ασθενέστερο ρούβλι «στραγγαλίζει» τις επενδύσεις σε μια οικονομία που εισάγει σχεδόν τα πάντα (εκτός από τις πρώτες ύλες). Εκτινάσσει επίσης στα ύψη και το χρέος σε ξένο νόμισμα των ρωσικών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων που υπολογίζεται σε 614 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 31 δισ. πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο και άλλα 98 δισ. δολ. πριν από το τέλος του 2015.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 02/2/2014)