Πρόταση για «σεισμογραφικές» και άλλων τεχνολογιών έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη στεριά, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, βρίσκεται ενώπιον της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίαςκαι εξετάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας. Την πρόταση, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο σημερινό της φύλλο, κατέθεσε αμερικανική εταιρεία

Πρόταση για «σεισμογραφικές» και άλλων τεχνολογιών έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη στεριά, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, βρίσκεται ενώπιον της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίαςκαι εξετάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας. Την πρόταση, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο σημερινό της φύλλο, κατέθεσε αμερικανική εταιρεία.

Πρόκειται για υπερσύγχρονη νέα τεχνολογία με την οποία οι έρευνες και η αποτύπωση του υπεδάφους, σε βάθος μέχρι και 6.000 μέτρα περίπου, γίνεται με εναέρια μέσα, μικρά αεροπλάνα, που διαθέτουν εξοπλισμό με ειδικά συστήματα και αισθητήρες.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελευθέρου», υποβλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία NEOS GeoSolutions, που το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιεί παρόμοιες έρευνες σε περιοχές του Λιβάνου, που κρίθηκαν ασφαλείς υπό τις πολιτικές περιστάσεις για τέτοιες πτήσεις.

Η πρόταση προβλέπει ότι θα γίνουν από αέρος αποτυπώσεις του υπεδάφους για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, με τέσσερις διαφορετικές μεθόδους και συστήματα υπερσύγχρονων αισθητήρων, δηλαδή μαγνητική, ηλεκτρομαγνητική, ραδιομετρική και μαγνητοτελλουρική.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα σταλούν στη συνέχεια για επεξεργασία και ανάλυση στις ΗΠΑ.