Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 38 ετών έφτασαν τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ το 2013, κυρίως χάρη στην «επανάσταση» του fracking, της τεχνικής δηλαδή της υδραυλικής ρωγμάτωσης, που καθιστά εφικτή την εξόρυξη αργού και φυσικού αερίου από «δύσκολα» πετρώματα. Αυτό δείχνει έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε προχθές, Τετάρτη

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 38 ετών έφτασαν τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ το 2013, κυρίως χάρη στην «επανάσταση» του fracking, της τεχνικής δηλαδή της υδραυλικής ρωγμάτωσης, που καθιστά εφικτή την εξόρυξη αργού και φυσικού αερίου από «δύσκολα» πετρώματα. Αυτό δείχνει έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε προχθές, Τετάρτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΙΑ, τα εξακριβωμένα αποθέματα πετρελαίου και καταλοίπων φυσικού αερίου, τα οποία, μάλιστα, αυξήθηκαν κατά 3,1 δισεκ. βαρέλια. Μάλιστα, τα αποθέματα των ΗΠΑ σημείωσαν πέρυσι αύξηση για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η αύξηση σε ετήσιο επίπεδο υπολογίζεται σε 9%.

Ως εξακριβωμένα αποθέματα, χαρακτηρίζονται εκείνα που εκτιμάται με αρκετή βεβαιότητα ότι μπορούν να αντληθούν και να διατεθούν στην αγορά με εμπορική επιτυχία.

Η ΕΙΑ τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τα εξακριβωμένα αποθέματα της Βορείου Ντακότα για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα υπεράκτια αποθέματα του Κόλπου του Μεξικό. Το Τέξας διατήρησε την θέση της πολιτείας με τα μεγαλύτερα εξακριβωμένα αποθέματα, τόνισε η ΕΙΑ.

Επιπλέον, η ΕΙΑ ανακοίνωσε ότι τα εξακριβωμένα αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν 10% το 2013 και διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης αποδόθηκε στην Πενσυλβάνια και την Δυτική Βιρτζίνια, που κατέλαβαν το 70% της ανόδου.

Την Τετάρτη, ωστόσο, η ΕΙΑ δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν απρόσμενη πτώση για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ όσον αφορά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια στα 379,3 εκατ. βαρέλια, αντίθετα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,6 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια στα 208,6 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,8 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ,αυξήθηκαν κατά3 εκατ. βαρέλια στα 116,2 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά0,3 εκατ. Όσον αφορά την εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων, αυτή αυξήθηκε στο 93,4%.