ΕΕ: Αντλούν Φυσικό Αέριο από τα Αποθέματα, Αφήνουν για Αργότερα τις Αγορές από την Gazprom

ΕΕ: Αντλούν Φυσικό Αέριο από τα Αποθέματα, Αφήνουν για Αργότερα τις Αγορές από την Gazprom
energia.gr
Τρι, 16 Δεκεμβρίου 2014 - 11:24
Η ευελιξία που προσφέρουν τα συμβόλαια με την Gazprom επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές χώρες να αντλούν φυσικό αέριο από τα αυξημένα αποθέματα τους και να αναβάλλουν για τους επόμενους μήνες τις παραγγελίες από τον ρωσικό κολοσσό, καθώς εκτιμούν, προφανώς, ότι θα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές
Η ευελιξία που προσφέρουν τα συμβόλαια με την Gazprom επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές χώρες να αντλούν φυσικό αέριο από τα αυξημένα αποθέματα τους και να αναβάλλουν για τους επόμενους μήνες τις παραγγελίες από τον ρωσικό κολοσσό, καθώς εκτιμούν, προφανώς, ότι θα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 9,7% από την 1η Οκτωβρίου (κατά την τυπική έναρξη της χειμερινής περιόδου), έναντι πτώσης 8% την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από το 2012.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Gazprom την 1η Δεκεμβρίου, η ποσότητα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το Νοέμβριο, ήταν μειωμένη κατά 25% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2013.

Καθώς ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που πωλεί η Gazprom στην Ευρώπη συνδέεται με τις τιμές του πετρελαίου, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» θα αρχίσει να περνά στις τιμές του φυσικού αερίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Βάσει των όρων που έχουν τα συμβόλαια των περισσότερων χωρών με την ρωσική εταιρεία, η τιμή του πετρελαίου που υπολογίζεται έχει μία χρονική υστέρηση της τάξεως των έξι με εννέα μηνών.

Δηλαδή, για παράδειγμα στο «καλάθι» των τιμών για τον Δεκέμβριο υπολογίζεται η τιμή που είχε το πετρέλαιο τον Ιούνιο έως το Μάρτιο (ανάλογα με τους όρους κάθε συμβολαίου). Συνεπώς, εάν οι αγορές γίνουν την Άνοιξη, τότε θα υπολογισθεί η τιμή που είχε το πετρέλαιο, μετά τη μεγάλη πτώση που ξεκίνησε στα μέσα του φετινού καλοκαιριού.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές κάνουν χρήση της ευελιξίας που τους παρέχουν τα συμβόλαια με την Gazprom και παίρνουν τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες, με αποτέλεσμα να αντλούν με υψηλούς ρυθμούς από τα αποθέματα τους, σχολίασε στέλεχος της Energy Aspects.

Παράλληλα, οι ήπιες καιρικές συνθήκες σε Γερμανία και Βρετανία (οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση στην ΕΕ) έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για θέρμανση.

Σύμφωνα με την Societe Generale, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις οκτώ χώρες της ΕΕ που συγκεντρώνουν το 63% της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης, θα μειωθεί φέτος κατά 11%.

Οι χώρες της ΕΕ διατηρούν στις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις περί τα 69 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι 76,3 δισ. κ.μ. την 1η Οκτωβρίου.

Το Νοέμβριο, η Gazprom πούλησε 10,5 δισ. κ.μ. έναντι 14 δισ. κ.μ. το 2013.