H υποχώρηση των τιμών πετρελαίου θέτει σε ευάλωτη θέση ορισμένους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι έλαβαν θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου που όμως δεν προέβλεπαν τόσο μεγάλη πτώση στην τιμή του αργού

H υποχώρηση των τιμών πετρελαίου θέτει σε ευάλωτη θέση ορισμένους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι έλαβαν θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου που όμως δεν προέβλεπαν τόσο μεγάλη πτώση στην τιμή του αργού. Συγκεκριμένα, συμβόλαια hedging δεν περιλαμβάνουν τη δικλίδα της κατώτατης τιμής όπου οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν πετρέλαιο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία και έτσι να προστατευθούν από τις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής.

ο κόστος αυτών των συμβολαίων είναι χαμηλότερο, αλλά η επιλογή μπορεί να αποβεί μοιραία, διότι οι εταιρείες αυτές είναι εκτεθειμένες στη μεγαλύτερη πτώση τιμών στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα έσοδά τους όσο το κόστος εξόρυξης παραμένει σταθερό. Τουλάχιστον έξι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου βρίσκονται σε αυτή τη δεινή θέση όταν, μάλιστα, οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει μαζί με την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ αυξάνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις καταστάσεις που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για παράδειγμα, η Noble Energy εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έσοδα χαμηλότερα κατά 50 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Οπότε εγείρονται αρκετά ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα συμφέρει η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ όταν η πτώση των τιμών πετρελαίου οδηγεί σε υποχώρηση της κερδοφορίας τους. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έχει υποχωρήσει 50% από τον Ιούνιο. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει ενταθεί, διότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε τέλη Νοεμβρίου να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή των κρατών-μελών του για να ενισχύσει τις τιμές, καθώς κορυφώνεται ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ σ’ ό,τι αφορά τα μερίδιά τους τόσο στην αμερικανική, όσο και στη διεθνή αγορά ενέργειας. Η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου έχει αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ στα επίπεδα, τουλάχιστον, του 1983.

Με την πτώση της τιμής του αργού να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αγορών, προκαλώντας προβληματισμό για τη δυνατότητα των αμερικανικών εταιρειών εξόρυξης να συνεχίσουν την παραγωγή τους στα τρέχοντα επίπεδα όταν μειώνονται τα κέρδη τους, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει έως και 49% από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου, όπως φαίνεται από τον δείκτη Bloomberg Intelligence North America E&P Valuation Peers. Παράλληλα, το μέσο κόστος δανεισμού για τις ενεργειακές εταιρείες στις αγορές υψηλών αποδόσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 10,43% από το ιστορικό χαμηλό του 5,68% τον Ιούνιο.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή")