Η στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί τη βάση με την οποία το Πεκίνο δηλώνει διατεθειμένο να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Μόσχα, σε μία περίοδο όπου η ρωσική οικονομία κλυδωνίζεται από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου
Η στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί τη βάση με την οποία το Πεκίνο δηλώνει διατεθειμένο να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Μόσχα, σε μία περίοδο όπου η ρωσική οικονομία κλυδωνίζεται από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε να κόψει το ένα χέρι του, παρά να ζητήσει βοήθεια από τη Δύση (το ΔΝΤ). Έτσι, λοιπόν, η πρόταση του Πεκίνου έχει σημαντικές πιθανότητες για να υλοποιηθεί.  

Σε ομιλία του στο συνέδριο των χωρών της «Οικονομικής Συνεργασίας της Σαγκάης», που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Καζακστάν, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έκανε ευθεία αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία.

«Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής επιβράδυνσης. η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια ώστε να αναπτυχθεί η συνεργασία», υπογράμμισε.

Περισσότερο σαφείς ήταν οι δηλώσεις που έκαναν δύο υπουργοί της κινεζικής κυβέρνησης, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Κίνα θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια αν χρειαστεί και είναι σίγουρη ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες, φέρεται να είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι η επέκταση της συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος (currency swap) και η αυξανόμενη χρήση του γουάν στις διμερείς συναλλαγές θα συμβάλλουν σημαντικά στη βοήθεια της Ρωσίας.

H Κίνα διαθέτει τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, ύψους 3,89 τρισ. δολαρίων, έναντι 373,7 δολαρίων που διαθέτει η Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας, οδηγεί σήμερα, Δευτέρα. υψηλότερα την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, το οποίο από τις αρχές του 2014 υποχωρεί κατά 50% περίπου.