Υψηλά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημειώνουν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015
Υψηλά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημειώνουν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015.

Συγκεκριμένα, το Μπρεντ σκαρφάλωσε υψηλότερα έως 2,64% στα 62,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε σημειώσει άνοδο 3,6%. Πάντως, από τις αρχές του 2014, καταγράφει απώλειες της τάξεως του 43% περίπου, τις υψηλότερες σε ετήσια βάση από το 2008.

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 58,53 δολάρια, με κέρδη 2,5%.

Αν και η προσφορά αναμένεται να υπερκαλύπτει τη ζήτηση και τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι από τα μέσα του 2015 ότι αυτή η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να αντιστρέφεται, εφόσον, βεβαίως, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον, οι πιο αδύναμες εταιρείες του κλάδου θα έχουν περικόψει την παραγωγή τους, όπως άλλωστε και οι ισχυρότερες σε ό,τι αφορά τα πιο δαπανηρά projects, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών καταγράφουν ζημίες.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών, ρόλο παίζουν και οι κινήσεις των hedge funds στην προθεσμιακή αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καθορίζουν και την πορεία των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.