Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου κατά 50% περίπου το 2014 οδηγεί σε ανατροπές μεγάλης κλίμακας όχι μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στη γεωπολιτική σκακιέρα
Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου κατά 50% περίπου το 2014 οδηγεί σε ανατροπές μεγάλης κλίμακας όχι μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Με τις τιμές στην spot αγορά να κυμαίνονται στα 60 δολάρια το βαρέλι και την προθεσμιακή αγορά να δείχνει ότι το «ταβάνι» είναι τα 70 δολάρια έως το τέλος του 2015, οι κυρίαρχοι παίκτες (ΟΠΕΚ, Ρωσία και οι Αμερικανοί παραγωγοί shale oil) είναι αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις.

Η αντιμετώπιση, επιτυχής ή μη, αυτών των προκλήσεων θα καθορίσει το μέλλον τους και την εικόνα που θα έχει η αγορά πετρελαίου τα επόμενα έτη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση στο Bloomberg, όσοι περιμένουν να δουν γρήγορα τη ζήτηση να ανακάμπτει, μάλλον θα απογοητευτούν.

Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης έχει επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, στις ΗΠΑ η παραγωγή αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980, ενώ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών.

Πέντε είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς μέσα στο 2015:

1) Η συνοχή του ΟΠΕΚ
2) Η αμερικανική παραγωγή shale oil
3) Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης
4) Οι αμερικανικές εξαγωγές
5) Η πολιτική σταθερότητα

Αναμφισβήτητα, η αγορά πετρελαίου είναι σε ένα σημείο καμπής. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, ωστόσο σε σύγκριση με τις μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος, έχουν αναδειχθεί στο προσκήνιο νέοι παράγοντες που θα καθορίσουν το τοπίο της αγοράς.

Οι χαμηλότερες τιμές, πάντως, έρχονται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και χωρίς αμφιβολία αποτελούν μία ισχυρή «τονωτική ένεση» στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η θετική επίδραση από την πτώση των τιμών στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι της τάξεως του 0,3% ως 0,8%

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,8% από 4% προηγουμένως.