Οι Χαμηλές Τιμές Απειλούν τα Υψηλά Μερίσματα των Ευρωπαϊκών Πετρελαϊκών Εταιρειών

Οι Χαμηλές Τιμές Απειλούν τα Υψηλά Μερίσματα των Ευρωπαϊκών Πετρελαϊκών Εταιρειών
energia.gr
Τρι, 23 Δεκεμβρίου 2014 - 10:41
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου είναι αναμφισβήτητα γενναιόδωρες προς τους μετόχους τους, καθώς διανέμουν μεγάλο μέρος των κερδών τους υπό τη μορφή μερισμάτων. Η μεγάλη πτώση όμως που έχουν σημειώσει οι τιμές του πετρελαίου και οι συνακόλουθες ισχυρές πιέσεις στις ταμειακές ροές, προκαλούν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα καταφέρουν να συνεχίσουν την ίδια μερισματική πολιτική
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου είναι αναμφισβήτητα γενναιόδωρες προς τους μετόχους τους, καθώς διανέμουν μεγάλο μέρος των κερδών τους υπό τη μορφή μερισμάτων. Η μεγάλη πτώση όμως που έχουν σημειώσει οι τιμές του πετρελαίου και οι συνακόλουθες ισχυρές πιέσεις στις ταμειακές ροές, προκαλούν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα καταφέρουν να συνεχίσουν την ίδια μερισματική πολιτική.

Παραδοσιακά, οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν υψηλότερα μερίσματα σε σχέση με τις αμερικανικές επιχειρήσεις, εξαιρούμενης ένα ένα βαθμό της ConocoPhilips.

Μετά την υποχώρηση των μετοχών τους τελευταίους μήνες, η μερισματική απόδοση (τιμή μετοχής/μέρισμα) έχει σκαρφαλώσει στο 6,85% για την BP, στο 5,70% για την Total, στο 5,40% για την Statoil και στο 5,25% για την Royal Dutch Shell.

Οι αντίστοιχες αποδόσεις για την Exxon Mobil Chevron είναι 2,95% και 3,83%.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's αναθεώρησε σε «αρνητικές» τις προοπτικές για την αξιολόγηση των εταιρειών BP, Shell και Total, ενώ προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Eni και της BG Group, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και η αυξημένη παραγωγή shale oil στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν ισχυρές πιέσεις στις ταμειακές τους ροές μέσα στο 2016.

Σημειώνεται ότι από το 2008, τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει και τα μερίσματα που έχουν διανείμει οι oil majors της Ευρώπης, είναι αυξημένα κατά 50%.