Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν είναι ικανοποιημένες με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν επιθυμούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να δουν το αργό να σκαρφαλώνει στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυτό θα προσέφερε υψηλά κέρδη στους ανταγωνιστές τους εκτός του καρτέλ
Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν είναι ικανοποιημένες με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν επιθυμούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να δουν το αργό να σκαρφαλώνει στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυτό θα προσέφερε υψηλά κέρδη στους ανταγωνιστές τους εκτός του καρτέλ. 

Οι δηλώσεις που έκαναν στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αξιωματούχοι χωρών του αραβικού Κόλπου έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει στην αγορά πετρελαίου.

Άλλωστε, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο να μην συναινέσει στη μείωση της παραγωγής (παρά τις πιέσεις των πιο αδύναμων χωρών του ΟΠΕΚ), αλλά και να προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες της, αποδεικνύει ότι στόχος του καρτέλ είναι να βγάλει εκτός αγοράς , κυρίως τους αμερικανούς παραγωγούς shale oil.

Όπως φέρεται, λοιπόν, να είπαν αυτοί οι αξιωματούχοι στο Reuters, δεν βλέπουν σύντομα -και ορισμένοι ίσως να μην καλωσόριζαν τώρα- την επιστροφή των τιμών στα 100 δολάρια.

Τα 100 δολάρια είναι ένα επίπεδο τιμών που ενθαρρύνει την αύξηση της προσφοράς αργού από τους παραγωγούς υψηλού κόστους εκτός ΟΠΕΚ, επισήμαναν.

Από τη στιγμή, όμως, σημείωναν, που επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής από τις εταιρείες που έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας (και άρα θέλουν υψηλά επίπεδα τιμών ώστε να είναι βιώσιμες) και οι χαμηλότερες τιμές οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης, τότε το πετρέλαιο θα αρχίσει να κινείται ανοδικά, ακόμα και αν δεν γίνει μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ενδεχόμενο που το αποκλείουν κατηγορηματικά.

«Το σκεπτικό είναι ότι οι τιμές δεν θα καταρρεύσουν, ίσως αγγίξουν τα 60 δολάρια ή και χαμηλότερα για μερικούς μήνες και μετά θα επανέλθουν σε ένα αποδεκτό επίπεδο που είναι τα 80 δολάρια το βαρέλι», κάτι που αναμένεται να συμβεί «μετά από οκτώ μήνες ως ένα έτος», είπε ένας αξιωματούχος.

Άλλος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι τώρα «πρέπει να περιμένουμε να δούμε» τις εξελίξεις. «Δεν βλέπουμε τα 100 δολάρια για το 2015, εκτός και αν υπάρχει μία απότομη μείωση της προσφοράς, Αλλά, μία τιμή κστά μέσο όρο στα 70-80 δολάρια για το επόμενο έτος, ναι», σημείωσε.