Ισχυρό, προς το παρόν τουλάχιστον, σημείο στήριξης φαίνεται πως είναι το επίπεδο των 60 δολαρίων για το πετρέλαιο, ωστόσο η φετινή χρονιά κλείνει με απώλειες της τάξεως του 45% περίπου, τις υψηλότερες από το 2008
Ισχυρό, προς το παρόν τουλάχιστον, σημείο στήριξης φαίνεται πως είναι το επίπεδο των 60 δολαρίων για το πετρέλαιο, ωστόσο η φετινή χρονιά κλείνει με απώλειες της τάξεως του 45% περίπου, τις υψηλότερες από το 2008.

Σήμερα Παρασκευή η τιμή του Μπρεντ, στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύεται κατά 38 σεντς στα 60,62 δολάρια το βαρέλι. Την Τετάρτη, σημείωσε πτώση 1,45 δολαρίων.

Αυτή την εβδομάδα καταγράφει απώλειες 1,5% περίπου. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα που η τιμή «κλείνει» με απώλειες.

Το αμερικανικό αργό κινείται ανοδικά κατά 39 σεντς στα 56,23 δολάρια/βαρέλι. Την περασμένη Τετάρτη υποχώρησε κατά 1,28 δολάρια.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η Σαουδική Αραβία προβλέπει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί το 2015, κατά μέσο όρο, στα 80 δολάρια. Σημειώνεται ότι από το πετρέλαιο προήλθε φέτος το 89% των συνολικών εσόδων της χώρας.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα στον προϋπολογισμό για το 2015 που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ιράκ, η πρόβλεψη είναι πως οι τιμές θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια.

Όπως δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, η χώρα ασπάζεται τη «Σαουδαραβική θεωρία», σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΕΚ πρέπει να προστατεύσει το μερίδιο που έχει στην αγορά και να αφήσει τις τιμές να διολισθήσουν, ώστε να μειωθεί η παραγωγή στις χώρες εκτός του καρτέλ.