Μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αγορά πετρελαίου σημειώνει έντονες διακυμάνσεις, η φετινή απότομη και ραγδαία πτώση των τιμών προκάλεσε έκπληξη σε παγκόσμια κλίμακα και ενδεχομένως σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μία νέα εποχή
Μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αγορά πετρελαίου σημειώνει έντονες διακυμάνσεις, η φετινή απότομη και ραγδαία πτώση των τιμών προκάλεσε έκπληξη σε παγκόσμια κλίμακα και ενδεχομένως σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μία νέα εποχή.

Το Μπρεντ σημείωσε φέτος τις υψηλότερες απώλειες από το 2004, της τάξεως του 48%. Ενώ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, οι τιμές ήταν πάνω από τα 100 δολάρια, ωστόσο στη συνέχεια κυριολεκτικά κατέρρευσαν, καθώς η προσφορά αυξήθηκε σημαντικά, υπερκαλύπτοντας τη ζήτηση σε μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει συνεχώς ταχύτητα.

Σήμερα, Τετάρτη, τελευταία ημέρα του 2014, το Μπρεντ υποχωρεί κατά 1,8% στα 56,87 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 74 σεντς στα 53,38 δολάρια.

Η διαφορά των τιμών (spread) μεταξύ του Μπρεντ και του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) έχει πλέον συρρικνωθεί στα 3,54 δολάρια/βαρέλι, από 12,38 στην αρχή του έτους.

Ο κυριότερος ίσως παράγοντας στον οποίο οφείλεται η υπερπροσφορά αργού είναι η τεράστια αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, κυρίως από μη συμβατικές πηγές (shale oil), καθώς και σε μικρότερο βαθμό η απροθυμία των ισχυρών χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή, λόγω του φόβου ότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς έναντι των ανταγωνιστών τους.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία (για την εβδομάδα που τελείωσε στις 12 Δεκεμβρίου), η παραγωγή έχει αυξηθεί στα 9,14 εκατ. βαρέλια την ημέρα, υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1983.

Η αμερικανική παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο 2015, γεγονός που αναμένεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι τιμές σταδιακά να αρχίσουν να σταθεροποιούνται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς πλέον πολλές επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες με αυτές τις τιμές.

Επιπλέον, η πτώση των τιμών οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με ενδεχόμενη επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης διεθνώς, θα επαναφέρει μέσα στα επόμενα χρόνια την «ισορροπία» στην αγορά.