Οι υψηλές και απότομες απώλειες που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της περασμένης χρονιάς. Για το 2015 οι αναλυτές προβλέπουν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές, φαινόμενο το οποίο αν συμβεί, θα πετάξει έξω από την αγορά τους πιο αδύναμους «παίκτες»
Οι υψηλές και απότομες απώλειες που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της περασμένης χρονιάς. Για το 2015 οι αναλυτές προβλέπουν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές, φαινόμενο το οποίο αν συμβεί, θα πετάξει έξω από την αγορά τους πιο αδύναμους «παίκτες».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, αν και η Σαουδική Αραβία ήταν ο κύριος παράγοντες στην αγορά που ισορροπούσε τις τιμές, όταν υπήρχαν έντονες αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τώρα πλέον δηλώνει αποφασισμένη να μην παίξει αυτό το ρόλο και να αφήσει τις τιμές να διαπραγματευτούν σε ένα μεγαλύτερο εύρος.

Η υψηλότερη μεταβλητότητα, για την οποία η Σαουδική Αραβία είναι καλύτερα προετοιμασμένη και μπορεί να ανταπεξέλθει, σε σύγκριση για παράδειγμα με τους Αμερικανούς παραγωγούς shale oil, είναι αυτή καθ΄εαυτή μία στρατηγική με την οποία επιδιώκει να μειώσει την προσφορά αργού από τους ανταγωνιστές της, σημειώνουν.

Το 2014 έκλεισε με πτώση της τάξεως του 46% για το αμερικανικό αργό και 48% για το Μπρεντ. Πρόκειται για τις υψηλότερες απώλειες σε ετήσια βάση από το 2008.

Το Μπρεντ τερμάτισε τη χρονιά κοντά στα 57 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009, υποχωρώντας πάνω από 50% έναντι του υψηλού έτους που ήταν τα 115,71 δολάρια/βαρέλι.

Το spread με το αμερικανικό αργό συρρικνώθηκε στα 4,06 δολάρια, έναντι 12,38 δολαρίων στα τέλη του 2013.