Στον «Πάγο» (;) οι Εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ λόγω των Χαμηλών Τιμών του Πετρελαίου

Στον «Πάγο» (;) οι Εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ λόγω των Χαμηλών Τιμών του Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 2 Ιανουαρίου 2015 - 11:20
Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της αμερικανικής Excelerate Energy στο Τέξας, είναι το πρώτο «θύμα» της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου που απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τα φιλόδοξα σχέδια για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της αμερικανικής Excelerate Energy στο Τέξας, είναι το πρώτο «θύμα» της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου που απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τα φιλόδοξα σχέδια για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε η εταιρεία στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η προώθηση του σχεδίου για τον τερματικό σταθμό, δυναμικότητας 8 εκατ. τόνων ετησίως, αναβάλλεται έως τον ερχόμενο Απρίλιο. 

Ένδεκα μήνες μετά την υποβολή του σχεδίου προς έγκριση στην Επιτροπή, η εταιρεία αναφέρει στο έγγραφο με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου, ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από την μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, την αναγκάζει να προχωρήσει στην «στρατηγική επαναξιολόγηση της οικονομικής αξίας του σχεδίου» και να διακόψει όλες τις σχετικές δραστηριότητες έως την 1η Απριλίου 2015.

«Λόγω των πρόσφατων συνθηκών στην παγκόσμια αγορά, η εταιρεία αποφάσισε ότι, προς το παρόν, αυτό το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στα οικονομικά κριτήρια που είναι απαραίτητα για εμάς ώστε να προχωρήσουμε στην επένδυση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Η κίνηση καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς για εξαγωγή LNG. Άλλες 13 εταιρείες δεν έχουν βρει ακόμα πελάτες, ώστε να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση (FID).

Μέχρι σήμερα, μόνο δύο επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι τέτοιο (η Cheniere στο Sabine Pass και η Sempra στο Cameron LNG).