Σε ελεύθερη πτώση είναι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με το Μπρεντ να κατρακυλά σε χαμηλά εξαετίας, καθώς η αμερικανική παραγωγή αυξάνεται σε επίπεδα - ρεκόρ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ακόμα και για σταθεροποίηση της παγκόσμιας προσφοράς στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα
Σε ελεύθερη πτώση είναι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με το Μπρεντ να κατρακυλά σε χαμηλά εξαετίας, καθώς η αμερικανική παραγωγή αυξάνεται σε επίπεδα - ρεκόρ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ακόμα και για σταθεροποίηση της παγκόσμιας προσφοράς στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.

Σήμερα, Τρίτη, η τιμή του Μπρεντ, στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησε έως 1,3% στα 52,43 δολάρια το βαρέλι. Χθες, έκλεισε με απώλειες 5,9% στα 53,11 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο «κλεισίματος» από τη 1η Μαΐου 2009.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 53 σεντς στα 49,51 δολάρια/βαρέλι, ενώ τη Δευτέρα διολίσθησε χαμηλότερα κατά 2,65 στα 50,04 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Απριλίου 2009.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Τετάρτη η EIA, ο στατιστικός βραχίονας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, θα δείξουν αύξηση των αποθεμάτων (για την προηγούμενη εβδομάδα) κατά 750.000 σε 386,2 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, εκτός από τη Ρωσία και το Ιράκ, το επόμενο διάστημα ίσως υπάρξει αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ, από χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και από τον Καναδά.

Για το Ιράν, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα, εάν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.

Το μόνο σημάδι που ενδεχομένως δείχνει μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης στις τιμές είναι το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε το discount για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στους πελάτες της στην Ασία.

Το discount είναι πλέον στα 1,40 δολάρια, έναντι 2 δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι ήταν το υψηλότερο των 14 τελευταίων ετών.