Τουρκία: Έρευνες για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο Ξεκινούν στη Μαύρη Θάλασσα οι TPAO και Shell

Τουρκία: Έρευνες για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο Ξεκινούν στη Μαύρη Θάλασσα οι TPAO και Shell
energia.gr
Τετ, 7 Ιανουαρίου 2015 - 09:23
Γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα ξεκινήσουν στη δυτική Μαύρη Θάλασσα η τουρκική TPAO (Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi) με την Shell, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου

Γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα ξεκινήσουν στη δυτική Μαύρη Θάλασσα η τουρκική TPAO (Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi) με την Shell, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βελτιώσουμε και να αξιοποιήσουμε τις εθνικές ενεργειακές πηγές όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. «Οι γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αυτή την περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε αισιόδοξοι για την κοινοπραξία της TPAO και της Shell», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, οι δαπάνες της κοινοπραξίας θα ανέλθουν σε 300 εκατ. δολάρια. Η περιοχή των γεωτρήσεων απέχει 100 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.  

Το 2014, 45 πετρελαϊκές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 17 ξένες, προχώρησαν σε γεωτρήσεις στα ηπειρωτικά και τις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας. Στο 33% αυτών των γεωτρήσεων έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο κ. Γιλντίζ εκτίμησε ότι με βάση αυτές τις εξελίξεις, η Τουρκία θα πληρώσει περίπου 1,9 δισ. δολάρια λιγότερα για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συνομιλίες με Ρωσία και Ιράν για τις τιμές του φυσικού αερίου

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ακόμα ότι είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες με το Ιράν και την Ρωσία για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Άγκυρα ζητεί μείωση τιμών από τη Μόσχα.

«Έχουμε συζητήσει δύο φορές με τους Ρώσους εταίρους μας για τη μείωση των τιμών. Θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ένα νέο γύρο συνομιλιών», δήλωσε. Αυτό κρίνεται αναγκαίο για την Τουρκία, καθώς οι ζημίες της BOTAS ανέρχονται σε 1,2 δισ. δολάρια περίπου

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη υποσχεθεί μία μείωση της τάξεως του 6%.