Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως αν συνοδευτεί από ισχυρότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές 2015

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως αν συνοδευτεί από ισχυρότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές 2015

Οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να περικόψουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων, σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα αύξηση της ζήτησης και αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα για ολόκληρο το 2015 κυρίως εξαιτίας της αύξησης της προσφοράς «και θα συνοδευτεί από σημαντικές μεταβολές στα πραγματικά εισοδήματα από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες προς τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο». Για πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες που βασίζονται σε εισαγωγές πετρελαίου η υποχώρηση της τιμής του συνοδεύεται από ενίσχυση της ανάπτυξης και περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και των εξωτερικών και δημοσιονομικών πιέσεων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η υποχώρηση των τιμών τους τελευταίους μήνες συνδέεται με τη σταθερή τα περασμένα χρόνια αύξηση της παραγωγής και αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά τη ζήτηση, με τη σημαντική αλλαγή πολιτικής του ΟΠΕΚ που αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή ώστε να συγκρατήσει τις τιμές και με την ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου. Η υποχώρηση των τιμών προφανώς ευνοεί τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και παράλληλα θέτει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σημειώνεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Για τους πολιτικούς στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο η πτώση των τιμών του πετρελαίου παρέχει την ευκαιρία να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουν τη δημοσιονομική τους πολιτική αλλά και να χρηματοδοτήσουν κοινωνικά προγράμματα», εξηγεί ο Αϊάν Κοσέ, διευθυντής αναπτυξιακών προοπτικών στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Μπορεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου να δίνει σημαντική ώθηση στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ωστόσο αυτή από μόνη της δεν αρκεί. Το παγκόσμιο εμπόριο έχει αναπτυχθεί λιγότερο από 3,5% το 2012 και το 2013 σε αντίθεση με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης που έφταναν το 7% πριν από την κρίση, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η επιβράδυνση του παγκοσμίου εμπορίου έχει επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες και από μόνη της η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν αρκεί ώστε να την αντισταθμίσει, θεωρούν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα βρεθούν το επόμενο διάστημα αντιμέτωπες με χειρότερες εξαγωγικές προοπτικές, την αναμενόμενη αύξηση των παγκοσμίων επιτοκίων δανεισμού και ένα εύθραυστο κλίμα στις παγκόσμιες αγορές. Συνεπώς θα πρέπει να ξαναφτιάξουν δημοσιονομικά αποθέματα ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν και πάλι την οικονομία τους σε περίπτωση νέας επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Όσον αφορά τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες η υποχώρηση των τιμών, ιδίως αν διατηρηθεί επί μακρόν, θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη δημοσιονομική τους θέση όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές τους. «Αν διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις επενδύσεις για εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων και την ανάπτυξή τους. Πράγμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο επενδύσεις σε ορισμένες φτωχές χώρες ή σε μη συμβατικές πηγές όπως το σχιστολιθικό πετρέλαιο.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή")