Για το 2015 η PwC έχει επισημάνει τρεις παράγοντες τους οποίους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους στα σχέδιά τους.

Για το 2015 η PwC έχει επισημάνει τρεις παράγοντες τους οποίους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους στα σχέδιά τους. Πρώτον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, της ραγδαίας παραγωγής από τις ΗΠΑ πετρελαίου από σχιστόλιθο και της σταθερής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. 

Ο Richard Boxshall, οικονομολόγος της PwC, αναφέρει ότι «οι προβλέψεις μας υποθέτουν ότι κατά τη διάρκεια του 2015 οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 60-70 δολάρια το βαρέλι και προς το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν περίπου στα 80 δολάρια. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας πρόβλεψης των τιμών του πετρελαίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν διάφορα σενάρια».

Δεύτερον, μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Ο Richard Boxshall επισημαίνει: «Η οικονομία της Κίνας έχει εμφανείς αδυναμίες δεδομένου του υψηλού επιπέδου του συνολικού δανεισμού –περίπου στο 205% του ΑΕΠ– και του γεγονότος ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις Κινέζων ακαδημαϊκών ερευνητών, περίπου 6,8 τρισ. δολαρίων σε επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2009 ίσως έχουν χαθεί στη δημιουργία πόλεων-φαντασμάτων, στο χτίσιμο αχρησιμοποίητων κτιρίων γραφείων και μη λειτουργούντων εργοστασίων. Μέχρι στιγμής, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να τα έχει όλα υπό έλεγχο, αλλά ο κίνδυνος μιας απότομης επιβράδυνσης δεν θα πρέπει να αγνοείται».

Τρίτον, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων. «Μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, με ανάλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη», επισημαίνει ο Richard Boxshall.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή")