Σε Χαμηλά Εξαετίας οι Τιμές του Πετρελαίου - Στα 46 Δολάρια Υποχωρεί το Μπρεντ

Σε Χαμηλά Εξαετίας οι Τιμές του Πετρελαίου - Στα 46 Δολάρια Υποχωρεί το Μπρεντ
energia.gr
Τρι, 13 Ιανουαρίου 2015 - 06:44
Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων των επενδυτικών τραπεζών σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκηπα Alwaleed bin Talal, έδωσαν το έναυσμα στους traders να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν πλέον τα 45 δολάρια το βαρέλι
Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων των επενδυτικών τραπεζών σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκηπα Alwaleed bin Talal, έδωσαν το έναυσμα στους traders να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν πλέον τα 45 δολάρια το βαρέλι.

Το Μπρεντ σημειώνει απώλειες 2,2% στα 46,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WΤΙ) υποχωρεί κατά 1,9% στα 45,18 δολάρια. 

Τη Δευτέρα, οι απώλειες για το Μπρεντ ξεπέρασαν το 5%, με αποτέλεσμα να «κλείσει» στα 47,43 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009. Η χθεσινή πτώση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη από το 2011.

Η διαφορά των τιμών μεταξύ Μπρεντ και WΤΙ κυμαίνεται σήμερα, Τρίτη, στα 1,17 δολάρια. Χθες, στο «κλείσιμο» της αγοράς διαμορφώθηκε στα 1,36 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013.

Η Goldman Sachs σε έκθεση της επισήμανε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν στα 40 δολάρια το βαρέλι ώστε να υπάρξει εκ νέου «ισορροπία» στην αγορά, ενώ η Societe Generale αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Alwaleed bin Talal ότι «αν η προσφορά μείνει εκεί που είναι και η ζήτηση παραμείνει αδύναμη, καλύτερα να πιστέψετε ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει και άλλο». Ο ίδιος χαρακτήρισε «τεχνητή» (σ.σ. δηλαδή δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης) τη διαμόρφωση των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι χώρες που επωφελούνται από τη μεγάλη πτώση των τιμών και αυξάνουν τις αγορές τους, προχωρώντας και σε αποθεματοποίηση.

Στην Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως καταναλώτρια χώρα μετά τις ΗΠΑ, οι εισαγωγές αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 19,5% στο επίπεδο - ρεκόρ των 30,4 εκατ. μετρικών τόνων.

Στο σύνολο του 2014, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5% σε 310 εκατ. τόνους ή 6,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.