Η ενεργειακή ασφάλεια, με επίκεντρο το φυσικό αέριο, ήταν το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τη βουλγαρική κυβέρνηση
Η ενεργειακή ασφάλεια ήταν το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος συνοδευόταν από τον Επίτροπο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μιγκέλ Κανιέτε.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν τα θέματα που σχετίζονται με τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, με έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Συμφωνήθηκε να συσταθεί μία Ομάδα Εργασίας, με αντικείμενο την προώθηση των πιο σημαντικών διασυνοριακών projects διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρώτη συνάντηση αυτής της Ομάδας θα γίνει στη Σόφια.

Ο κ. Μπορίσοφ κατέθεσε πρόταση, στην οποία εισηγείται τη μετατροπή της Βουλγαρίας σε κοινό κέντρο διανομής φυσικού αερίου για τις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Μέσω αυτού του gas hub θα μπορεί να πραγματοποιείται η προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Κεντρικής, της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο κ.  Σέφκοβιτς εξέφρασε την ισχυρή στήριξη του για τη δημιουργία gas hubs που θα μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου.