Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν το 2014 κατά 16% στα 310 δισ. δολάρια, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου που καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών Cο2
Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν το 2014 κατά 16% στα 310 δισ. δολάρια, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου που καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών Cο2, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά πάρκα, τα βιοκαύσιμα κ.ά.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν το 2014 κατά 16% στα 310 δισ. δολάρια, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου που καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών Cο2.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance, οι επενδύσεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 20111, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από τις μειωμένες τιμές των φωτοβολταϊκών και τη μείωση των επιδοτήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στα φωτοβολταϊκά, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 25% στο επίπεδο-ρεκόρ των 149,6 δισ. δολαρίων, ενώ ρεκόρ κατεγράφη και στην αιολική ενέργεια (+11% στα 99,5 δισ. δολάρια).

Στον αντίποδα, πτώση σημειώθηκε στα βιοκαύσιμα (-7% στα 5,1 δισ. δολάρια).

Στις τεχνολογίες «έξυπνης» ενέργειας (αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και προϊόντα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας) η χρηματοδότηση ήταν αυξημένη κατά 10% σε 37 δισ. δολάρια.

Η Κίνα κρατά τα σκήπτρα, με τις επενδύσεις να σκαρφαλώνουν στα 89,5 δισ. δολάρια. Η κινεζική αγορά είναι η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, στον τομέα των φωτοβολταϊκών και μία από τις μεγαλύτερες στα αιολικά.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση ήταν 8% (στα 51,8 δισ. δολάρια) και στην Ιαπωνία 12% (στα 41,3 δολάρια).

Στην Ευρώπη, πάντως, απόρροια της οικονομικής στασιμότητας, οι επενδύσεις σημείωσαν ανεπαίσθητη αύξηση της τάξεως του 1% στα 66 δισ. δολάρια.