Ουρές σχηματίζουν από τα ξημερώματα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Καράκας στα σούπερ μάρκετ, αναζητώντας προϊόντα κάθε είδους, από κοτόπουλα μέχρι απορρυπαντικά πλυντηρίου, καθώς τα Χριστούγεννα και η καθυστέρηση στις παραδόσεις ενίσχυσαν περαιτέρω τις ελλείψεις.

Ουρές σχηματίζουν από τα ξημερώματα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Καράκας στα σούπερ μάρκετ, αναζητώντας προϊόντα κάθε είδους, από κοτόπουλα μέχρι απορρυπαντικά πλυντηρίου, καθώς τα Χριστούγεννα και η καθυστέρηση στις παραδόσεις ενίσχυσαν περαιτέρω τις ελλείψεις.

Οι ουρές σε φαρμακεία και παντοπωλεία κάθε Παρασκευή είναι τόσο μεγάλες, που οι καταναλωτές υποχρεώνονται να συγκεντρώνονται πριν από το ξημέρωμα, επιτηρούμενοι από άνδρες της εθνοφρουράς, αρμόδιους για την τήρηση της τάξης και της προτεραιότητας.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λιανικής έχουν προσφέρει δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες, καθώς οι χονδρέμποροι και οι μεταφορείς επιστρέφουν σταδιακά από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πολλοί καταναλωτές, όμως, αποδίδουν ευθύνες στη σοσιαλιστική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα τι κάνει η κυβέρνηση. Τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε μέρα. Αυτό που συμβαίνει είναι παρανοϊκό, θυμίζει το τέλος του κόσμου», λέει ο 65χρονος Ελίσιο Βελές, που έφθασε στις πέντε το πρωί έξω από σούπερ μάρκετ στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, αναζητώντας κοτόπουλο και χαρτί υγείας.

Πασχίζει το μπολιβάρ

Το ελεγχόμενο νομισματικό σύστημα της Βενεζουέλα, που διάγει τον 12ο χρόνο του, πασχίζει σήμερα να τροφοδοτήσει τη χώρα με το απαιτούμενο ξένο συνάλλαγμα. Μόνο το συνάλλαγμα αυτό θα εξασφάλιζε την εισαγωγή ικανών ποσοτήτων πρώτων υλών, ανταλλακτικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος Μαδούρο, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση για «οικονομικό πόλεμο», είπε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει ριζική μεταρρύθμιση του νομισματικού συστήματος, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ουρές στα καταστήματα της συνοριακής πόλης του Σαν Κριστομπάλ αυτή την εβδομάδα άρχισαν να σχηματίζονται από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι τις δέκα το βράδυ. Καταναλωτές στην πόλη Πούντο Φίχο, στα παράλια της Καραϊβικής, άρχισαν προσφάτως να κοιμούνται σε αιώρες έξω από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

«Ψάχνω παντού για χαρτί υγείας. Περάσαμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς χαρτί υγείας», λέει ο Τζιοβάνι Τσακόν, κάτοικος του Σαν Κριστομπάλ.

Ο υπουργός Τροφίμων Κάρλος Οζόριο αναγνώρισε τα προβλήματα, καλώντας τους πολίτες να μην υποκύπτουν σε «εκστρατείες αποσταθεροποίησης». Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η μεταρρύθμιση του Μαδούρο θα περιλαμβάνει υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, μπολιβάρ. Ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φθάσει στο 64% για το 12μηνο που έληξε τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, την οποία επισκέπτεται επισήμως, για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του ζήτησε χθες ο πρόεδρος Μαδούρο.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 13/01/2015)