Η αρνητική επίπτωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην αγοραστική διάθεση των καταναλωτών, αλλά και η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, τροφοδότησαν τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία το Δεκέμβριο, οδηγώντας σε μείωση του πληθωρισμού κατά 2,6%

Η αρνητική επίπτωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην αγοραστική διάθεση των καταναλωτών, αλλά και η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, τροφοδότησαν τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία το Δεκέμβριο, οδηγώντας σε μείωση του πληθωρισμού κατά 2,6%.

Πρόκειται για την υψηλότερη μείωση από το Νοέμβριο του 2013.

 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Δεκεμβρίου 2014, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2013 προκύπτει μείωση 2,6%, έναντι μείωσης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Είναι ενδεικτικό πως ο πληθωρισμός κατά το Δεκέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,9%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Η εξέλιξη αυτή, η οποία καταγράφεται σε μια περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από την αυξημένη κατανάλωση λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, δείχνει πως η πολιτική αβεβαιότητα επέδρασε στην αγοραστική διάθεση των καταναλωτών.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2014 - Δεκεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον πληθωρισμό του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013 - Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,9%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σημαντική επίπτωση στην μείωση του πληθωρισμού είχε το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση και είχε επίπτωση -2,30% στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Η τιμή της βενζίνης υποχώρησε κατά 10,8% σε ετήσια βάση και είχε επίπτωση -0,93% στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.