Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και η ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν την επιδείνωση των προβλημάτων στην ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και η ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν την επιδείνωση των προβλημάτων στην ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 3%, από 2,6% το 2014, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης της για ανάπτυξη 3,4%.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, θα ωφελήσει αλλά με άνισο τρόπο τις μεγάλες οικονομίες.

Η υποχώρηση των τιμών έχει ενισχύσει την ανάκαμψη στις ΗΠΑ αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αναφέρουν.

Σε αυτό το πλαίσιο αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 3,2% από 3% προηγουμένως.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ωστόσο ότι η υποχώρηση των τιμών δεν κατάφερε να προκαλέσει πιο ισχυρή ανάπτυξη σε άλλους μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ευρώπη και η Ιαπωνία, ενώ έχει επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα σε μεγάλους εξαγωγείς.