Για εκείνους τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει μέσα στο έτος υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τις εκτιμήσεις τους: η Κίνα
Για εκείνους τους επενδυτές εκείνους που στοιχηματίζουν ότι η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει μέσα στο έτος υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τις εκτιμήσεις τους: η Κίνα.

Η ασιατική χώρα που διατηρεί τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο ύψους, 3,9 τρισ. δολαρίων, έχει μακρά ιστορία δανεισμού κεφαλαίων στη Βενεζουέλα. Τα τελευταία δέκα χρόνια η Κίνα έχει δανείσει στη χώρα περισσότερα από 45 δισ. δολάρια. Το Πεκίνο έχει μάλιστα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια αφού η Βενεζουέλα έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μαύρου χρυσού στον κόσμο.

Όταν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα περιοδεία στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια και να αποφύγει τη χρεοκοπία, η Κίνα ήταν η πρώτη του στάση. Έμεινε εκεί τέσσερις ημέρες και αναχώρησε λέγοντας ότι κέρδισε υποσχέσεις για νέες επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων.

Μια χρηματοδότηση από την Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τη ρευστότητα της χώρας. Τρεις ημέρες μετά την αναχώρησή του από την Κίνα ο Μαδούρο είπε ακόμη ότι ετοιμάζεται να βρει χρηματοδότηση αρκετών δισ. δολαρίων για το 2015 και το 2016 από πιστωτές του Κατάρ.

Όμως είναι η Κίνα εκείνη που θεωρείται ως η καλύτερη ευκαιρία της Βενεζουέλας να βρει έκτακτη χρηματοδότηση. Στο παρελθόν είχαν γίνει συμφωνίες ώστε μεγάλο μέρος κινεζικών δανείων να αποπληρωθούν σε πετρέλαιο.

Η Moody's υποβάθμισε τη Βενεζουέλα σε Caa3 χθες, εννέα επίπεδα κάτω από το junk. Ο οίκος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κίνδυνοι χρεοκοπίας της χώρας.

Ο Μαδούρο χρειάζεται σύντομα χρήματα καθώς η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου κατά 56% τους τελευταίους έξι μήνες κάνει τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η Βενεζουέλα έχει 75% πιθανότητες να χρεοκοπήσει μέσα σε έναν χρόνο και 97% στα επόμενα πέντε χρόνια.

(Πηγή: Τα Νέα/Bloomberg)