Όταν το πετρέλαιο είναι φθηνό και το δολάριο ενισχυμένο, διαμορφώνεται η ιδανική συγκυρία για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, την ενεργοβόρα Κίνα, καθώς η χώρα αυξάνει τις εισαγωγές της σε μαύρο χρυσό και προωθεί τις εξαγωγές της που τη στηρίζουν εν μέσω επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξής της

Όταν το πετρέλαιο είναι φθηνό και το δολάριο ενισχυμένο, διαμορφώνεται η ιδανική συγκυρία για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, την ενεργοβόρα Κίνα, καθώς η χώρα αυξάνει τις εισαγωγές της σε μαύρο χρυσό και προωθεί τις εξαγωγές της που τη στηρίζουν εν μέσω επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξής της.

Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξιν Χουά φέρουν τις κινεζικές εξαγωγές να οδεύουν ανοδικά για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. Το 2014 έκλεισε, έτσι, με συνολική αύξηση 6,1% στην αξία των κινεζικών εξαγωγών έναντι εκείνων του 2013. Ιδιαιτέρως τον Δεκέμβριο, όμως, η αξία των εξαγωγών εκτινάχθηκε κατά 9,7%, ενώ υποχώρησε η αξία των εισαγωγών κατά 2,3% σε ετήσια βάση αντανακλώντας αφενός την επιβράδυνση της ανάπτυξης και αφετέρου την ενίσχυση του δολαρίου.

Η μείωση της αξίας των εισαγωγών αντανακλά, όμως, και την υποχώρηση των τιμών άλλων εμπορευμάτων που ακολούθησαν την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ανάμεσά τους και οι τιμές καίριων εμπορευμάτων για την Κίνα όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο άνθρακας.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού με εκτεταμένες εισαγωγές πετρελαίου που δεν αντανακλούν απαραιτήτως τις ανάγκες της κινεζικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Δεκέμβριο η Κίνα εισήγαγε 13% περισσότερο πετρέλαιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Οι εισαγωγές αυτές δεν προορίζονται για την κινεζική χαλυβουργία, καθώς αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τη σημαντική επιβράδυνση που άρχισε να παρουσιάζει η αγορά στέγης από το περασμένο έτος. Στοχεύουν, αντίθετα, στην αύξηση των αποθεμάτων της Κίνας.

Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές του κλάδου οι αυξημένες αυτές εισαγωγές από την Κίνα δεν μπορούν να θεωρηθούν παράγοντας στήριξης των τιμών του μαύρου χρυσού. Ο λόγος είναι πως επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης από το Πεκίνο, αντανακλώντας τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ανάπτυξη στην Κίνα διαμορφώθηκε στα 7,3%.

Στήριξη σε Αργεντινή

Η Κίνα ενδέχεται να προσφέρει νέα οικονομική στήριξη στην Αργεντινή στο πλαίσιο της σύσφιγξης σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες την οποία αντανακλά και η προγραμματισμένη για τις αρχές Φεβρουαρίου επίσκεψη της Κριστίνας Φερνάντες στο Πεκίνο. Εχει προηγηθεί τον Ιούλιο επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου της, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και η ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας από τα 2,3 δισ. δολάρια που έλαβε στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα.

Παράλληλα έχει ήδη δρομολογηθεί μια νέα τονωτική ένεση στα διαθέσιμα του Μπουένος Αϊρες ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Στην εν λόγω συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων οφείλει η Τράπεζα της Αργεντινής το ότι κατόρθωσε να έχει στο τέλος του 2014 διαθέσιμα άνω των 30 δισ. δολαρίων, μολονότι τον Απρίλιο τα διαθέσιμά της είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, στα 26,7 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση είχε αντλήσει τμήμα τους για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της χώρας.

(από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 14/01/2015)