Αίγυπτος: Ο Υπουργός Πετρελαίου Παραδέχεται Ότι Εξετάζεται η Εισαγωγή Ισραηλινού Αερίου

Αίγυπτος: Ο Υπουργός Πετρελαίου Παραδέχεται Ότι Εξετάζεται η Εισαγωγή Ισραηλινού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 15 Ιανουαρίου 2015 - 15:44
«Όλα είναι πιθανά. Αν είναι στο συμφέρον της Αιγύπτου για την οικονομία και τον περιφερειακό της ρόλο, τότε θα πάρουμε την απόφαση να εισάγουμε αέριο από το Ισραήλ», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Σερίφ Ισμαήλ

«Όλα είναι πιθανά. Αν είναι στο συμφέρον της Αιγύπτου για την οικονομία και τον περιφερειακό της ρόλο, τότε θα πάρουμε την απόφαση να εισάγουμε αέριο από το Ισραήλ», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Σερίφ Ισμαήλ. Η δήλωση του Ισμαήλ αποτελεί την πρώτη δημόσια παραδοχή Αιγύπτιου αξιωματούχου ότι η βορειοαφρικανική χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ισραηλινό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, μολονότι σχετικές φήμες κυκλοφορούν στα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ εδώ και μήνες.

Αν και ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημες διμερείς συνομιλίες για με το θέμα, ωστόσο, τον Ιούνιο του 2014 οι πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την βρετανική BG που διαχειρίζεται σταθμό LNG στην Αίγυπτο. Το μνημόνιο προβλέπει την εξαγωγή ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο έως 94 bcm για μια περίοδο 15 ετών.