Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου καθώς, παρά την ασθενή αύξηση στη ζήτηση, διατηρήθηκαν οι αλματώδεις ρυθμοί παραγωγής, μετά και την απόφαση του OPEC να μην προχωρήσει σε μείωση της δικής του παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτά αναφέρει η νέα μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Ωστόσο, σημειώνει ότι «η εξισορρόπηση μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους», καθώς εκτιμά πως, τελικά, οι χαμηλές τιμές αργού θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση

Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου καθώς, παρά την ασθενή αύξηση στη ζήτηση, διατηρήθηκαν οι αλματώδεις ρυθμοί παραγωγής, μετά και την απόφαση του OPEC να μην προχωρήσει σε μείωση της δικής του παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτά αναφέρει η νέα μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Ωστόσο, σημειώνει ότι «η εξισορρόπηση μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους», καθώς εκτιμά πως, τελικά, οι χαμηλές τιμές αργού θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση.

«Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει με ακρίβεια πόσο χαμηλά είναι ο πάτος της αγοράς. Το sell off όμως έχει αντίκτυπο», αναφέρει ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη των τιμών – απουσία κάποιας σημαντικής αναταραχής – μπορεί να μην είναι άμεση, «ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το κύμα θα γυρίσει». Ας σημειωθεί ότι την ώρα της δημοσίευση της έκθεσης του Ιανουαρίου, η τιμή του πετρελαίου Brent βρισκόταν στα 48,40 δολ. το βαρέλι, πολύ κοντά σε χαμηλό εξαετίας (η τιμή του βαρελιού του WTI κυμαινόταν στα 47,75).

Όπως τονίζει ο Οργανισμός στην νέα έκθεσή του, οι μακροοικονομικές αδυναμίες συνεχίζουν να κρατούν χαμηλά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Ενδεικτικά, η έκθεση αναφέρει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η αύξηση στις παραδόσεις αργού ήταν αυξημένη κατά μόλις 600 χιλ. Βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013. Παρά τις χαμηλότερες τιμές, η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να επιταχυνθεί το 2015 κατά μόλις 900 χιλ. βαρέλια ημερησίως, όπως, άλλωστε, προέβλεπε και η έκθεση του ΙΕΑ για τον μήνα Δεκέμβριο.

Η ραγδαία πτώση των τιμών έχει περικόψει δραματικά τις προσδοκίες όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός OPEC για το 2015, κατά 950 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Πάντως, οι επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου από την Βόρειο Αμερική είναι ως τώρα περιορισμένες, καθώς η μείωση για την παραγωγή των ΗΠΑ και του Καναδά αναμένεται να φτάσει μόλις τα 80 και τα 95 χιλ. δολ. την ημέρα, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την παραγωγή της Κολομβίας έχουν μειωθεί κατά 175 χιλ. βαρέλια την ημέρα και κατά 30 χιλ. βαρέλια επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση για την ρωσική παραγωγή.

Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι η παραγωγή του OPEC αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα του 2014 κατά 80 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας το επίπεδο των 30,48 εκατ. βαρελιών την ημέρα/ Βασικός λόγος της αύξησης, σύμφωνα με την τρέχουσα έκθεση του Οργανισμού, είναι η αλματώδης αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του Ιράκ σε επίπεδα – ρεκόρ 35ετίας, η οποία εξισορρόπησε τις απώλειες της παραγωγής της Λιβύης. Η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την παραγωγή των χωρών εκτός OPEC αυξάνει το πρόγραμμα ποσοστώσεων του πετρελαϊκού καρτέλ σε 29,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ελάχιστα κάτω από τον επίσημο στόχο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Η παγκόσμια διυλιστική δυναμικότητα σημείωσε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, φτάνοντας τα 78,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 των 78,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αναμένεται εποχική μείωση των διυλιστικών ροών στα 77,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2015 λόγω πλεοναζόντων αποθεμάτων διυλιστικών προϊόντων, μειούμενων περιθωρίων διύλισης, χαμηλότερης ζήτησης και αυξημένων εργασιών συντήρησης.

Τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν τον Νοέμβριο μείωση χαμηλότερη της εποχικά συνηθισμένης, κατά 8,7 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.697 7 εκατ. βαρέλια. Καθώς τα διυλιστήρια στις εν λόγω χώρες αύξησαν τις ροές τους, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν, ενώ, αντίθετα αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα των προϊόντων διύλισης. Ο Οργανισμός εκτιμά πως το πρώτο εξάμηνο του έτους τα αποθέματα πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται κυρίως λόγω της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ, αλλά και επειδή ο OPEC - και κυρίως η Σαουδική Αραβία - επέλεξε να μην μειώσει την παραγωγή του.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, τέλος, δείχνουν αύξηση αποθεμάτων κατά 12,5 εκατ. βαρέλια, γεγονός που σημαίνει πλεόνασμα αποθεμάτων στο μέγιστο ως τώρα επίπεδο σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας από τον Αύγουστο του 2010.