Η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιδεινώνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιδεινώνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν.

Το τελευταίο «επεισόδιο» ήταν η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, γεγονός που οφείλεται εν μέρει, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, στη διαφωνία σχετικά με τις τιμές του αργού.

Τον περασμένο Μάιο, η Σαουδική Αραβία είχε προσκαλέσει στη Τζέντα τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνομιλίες.

Η επίσκεψη αναβλήθηκε για λίγους μήνες, λόγω των διαφορών για τις εξελίξεις στη Συρία  και αναβλήθηκε εκ νέου «λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου», όπως δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alam.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανόμενης της Σαουδικής Αραβίας «πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να σταματήσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου και να μην επιτρέψουν να δημιουργήσει αυτή η πτώση παρατεταμένες επιπτώσεις στις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών», υπογράμμισε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στα 2,77 εκατ. βαρέλια/ημέρα, έναντι 3,58 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο το 2011, κάτι που οφείλεται και στις δυτικές κυρώσεις.