Οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, ωστόσο υπάρχουν σημάδια ότι θα ανακάμψουν πιθανώς το δεύτερο εξάμηνο του 2015, καθώς θα περιορίζεται η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, εκτίμησε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή της για τον Ιανουάριο.
Οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, ωστόσο υπάρχουν σημάδια ότι θα ανακάμψουν πιθανώς το δεύτερο εξάμηνο του 2015, καθώς θα περιορίζεται η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, εκτίμησε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή της για τον Ιανουάριο. «Πόσο θα υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου κανείς δεν μπορεί να το πει. Ωστόσο, το ξεπούλημα έχει επιπτώσεις. Η ανάκαμψη των τιμών δεν θα συμβεί άμεσα, αλλά υπάρχουν σημάδια ότι τα πράγματα θα αλλάξουν εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αναταραχή», επισημαίνεται στη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ. Κάποια στιγμή η πτώση των τιμών θα οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής και θα ενισχύσει τη ζήτηση, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της ΙΕΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 60% τους τελευταίους έξι μήνες και σήμερα και οι δύο ποικιλίες αναφοράς τιμολογούνται κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου υψηλής ποιότητας από τις ΗΠΑ και τον Καναδά συνδυάστηκε με την υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η προσφορά να υπερβεί κατά πολύ τη ζήτηση και οι τιμές να καταρρεύσουν. Η υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για αύξηση της παραγωγής από χώρες-μη μέλη του ΟΠΕΚ κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα στα 950.000 βαρέλια την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση από μέλη του ΟΠΕΚ θα ανέλθει κατά μέσον όρο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στα 29,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή πολύ κάτω από την παραγωγή του Δεκεμβρίου, που ήταν 30,48 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Στο μέτωπο της ζήτησης, η ΙΕΑ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η συμπλήρωση των αποθεμάτων όλο το πρώτο εξάμηνο, ενώ η πτώση των τιμών δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης με ορισμένες εξαιρέσεις όπως οι ΗΠΑ. «Η εξισορρόπηση της αγοράς δεν ισούται με επιστροφή στην προτεραία κατάσταση. Είναι σαφές ότι εξελίσσεται ιστορική μεταβολή στις αγορές», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή")