Το μοντέλο της Ελλάδας με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα στη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τη ραγδαία μείωση των εσόδων της από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Το μοντέλο της Ελλάδας με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα στη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τη ραγδαία μείωση των εσόδων της από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η σύσταση έπεται της απόφασης που έλαβε η Ρωσία να μετατρέψει τμήμα των συναλλαγματικών της διαθεσίμων σε ρούβλια για να χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες της χώρας. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Σιμανόφσκι, διαβεβαιώνει πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι σταθερό.

Σύμφωνα με την Μπίργκιτ Χανσλ, οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδια για θέματα Ρωσίας, πρωταρχικός σκοπός της ρωσικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Δράττεται, έτσι, της ευκαιρίας να επισημάνει στη Μόσχα πως «οι εποχές κρίσης είναι πάντα αρκετά καλές για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να σκεφτούν σοβαρά με ποιον τρόπο θα ενισχύσουν και θα αναδιαρθρώσουν την οικονομία». Επικαλούμενη, μάλιστα, το παράδειγμα της χώρας μας, υπενθυμίζει στο Κρεμλίνο πως

«η Ελλάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο». Σε ό,τι αφορά το χάσμα που έχει δημιουργήσει στα έσοδα της Ρωσίας η
πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κ. Χανσλ συνέστησε στη χώρα να προσαρμόσει αναλόγως τον προϋπολογισμό της τονίζοντας πως «όταν υποχωρούν τα έσοδα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής στις δημόσιες δαπάνες». Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στη Μόσχα πως η εναλλακτική είναι «η αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας και κατά συνέπεια και του δημοσιονομικού της ελλείμματος».

Εν αναμονή επιδείνωσης

Από την πλευρά της, η Μόσχα φαίνεται πως προετοιμάζεται για μεγαλύτερη συρρίκνωση των εσόδων της εξαιτίας του φθηνού πετρελαίου, καθώς ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Lukoil, Βάγκιτ Αλεκπέροφ, προειδοποίησε χθες πως παρά τις προβλέψεις της ΙΕΑ για ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού», η τιμή του ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμη και στα 25 δολάρια το βαρέλι. Προκειμένου, πάντως, να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στην αγορά και να τονωθεί η χειμαζόμενη οικονομία της Ρωσίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μετατρέψει σε ρούβλια ποσό της τάξεως των 7,76 δισ. δολαρίων από τα κεφάλαια ύψους 88 δισ. δολαρίων ενός εκ των δύο αποθεματικών ταμείων. Από τη μετατροπή θα προκύψει ποσό της τάξεως των 500 δισ. ρουβλίων που θα διοχετευθεί στις ρωσικές τράπεζες.

Έχει προηγηθεί πρόγραμμα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους ενός τρισ. ρουβλίων καθώς και η χαλάρωση των ρυθμίσεων που διέπουν τη λειτουργία του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Σιμανόφσκι, δήλωσε, πάντως, χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και η χαλάρωση των ρυθμίσεων δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο να παρουσιαστούν ως υγιείς οι προβληματικές τράπεζες.

Τόνισε, ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι εύκολη». Ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας έχει δεχθεί καίριο πλήγμα τόσο από την ύφεση που απειλεί τη ρωσική οικονομία όσο και από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, αφού έχουν περιορίσει δραματικά την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και έχουν προκαλέσει θεαματική αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή")