Προς τα Κάτω Αναθεώρησε το ΔΝΤ τις Προβλέψεις για την Παγκόσμια Ανάπτυξη το 2015 - Τα Οφέλη από την Πτώση του Πετρελαίου

Προς τα Κάτω Αναθεώρησε το ΔΝΤ τις Προβλέψεις για την Παγκόσμια Ανάπτυξη το 2015 - Τα Οφέλη από την Πτώση του Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 20 Ιανουαρίου 2015 - 08:18
Προς τα κάτω αναθεώρησε το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2015, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αντισταθμίζουν τα οφέλη από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου

Προς τα κάτω αναθεώρησε το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2015, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αντισταθμίζουν τα οφέλη από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Στην έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook - WEO) το ΔΝΤ αναφέρει ότι περιμένει ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης να ενισχυθεί στο 3,5% το 2015 από 3,3% το 2014. Η πρόβλεψη είναι μειωμένη κατά 0,3% σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Ταμείο τον Οκτώβριο του 2014 (3,8%).

Για το 2016 το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη του στο 3,7% από 4% προηγουμένως.

Ακόμα και με τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του αργού -θετική εξέλιξη για την παγκόσμια ανάπτυξη- οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν υποτονικές, αναφέρει στην έκθεση του το ΔΝΤ.

«Οι νέες παράγοντες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη – οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αλλά και η υποτίμηση του ευρώ και του γεν – αντισταθμίζονται και με το παραπάνω από επίμονες αρνητικές δυνάμεις, όπως μεταξύ άλλων, η κληρονομία της κρίσης και η χαμηλότερη δυνητική ανάπτυξη σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, οικονομικός σύμβουλός και επικεφαλής έρευνας του ΔΝΤ.

Στην έκθεση του το Ταμείο αναθεωρεί ελαφρώς ανοδικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ευρωζώνη, καθώς και για τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.

Ειδικότερα, το Ταμείο περιμένει η αμερικανική οικονομία να βελτιωθεί από το 2,4% το 2014 σε 3,6% το 2015 και 3,3% το 2016. Στις προβλέψεις του Οκτωβρίου το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,1% το 2015 και 3% το 2016.

Ευρωζώνη

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ βλέπει μικρή βελτίωση από ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,8% το 2014 σε 1,2% το 2015 και 1,4% το 2016. Ωστόσο το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις του κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2015 και κατά 0,3 μονάδες για το 2016.

Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το Ταμείο τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1,3% το 2015 (-0,2) και 1,5% το 2016 (-0,3), ενώ για τη Γαλλία στο 0,9% (-0,1) και 1,3% (-0,2) αντίστοιχα. Για την Ιταλία αναμένει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,4% (-0,5) το 2015 και 0,8% (-0,5) το 2016, ενώ ισχυρότερη ανάπτυξη αναμένει στην Ισπανία στο 2,0% (0,3)και 1,8% (0,0) αντίστοιχα.

Για τη Βρετανία το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για το 2015 στο 2,7% ενώ αναθεώρησε ελαφρώς καθοδικά το 2016 στο 2,4% (-0,1).

Το ΔΝΤ υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις του και για την Ιαπωνία με την ανάπτυξη να ενισχύεται από μόλις 0,1% το 2014 στο 0,6% (-0,2) το 2015 και 0,8% (-0,2) το 2016.

Στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η ανάπτυξη σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή στο 4,3% το 2015 και να αυξηθεί στο 4,7% το 2007, χαμηλότερος ρυθμός από αυτόν που είχε προβλεφθεί στο WEO του Οκτωβρίου 2014. Τρεις βασικοί παράγοντες εξηγούν αυτή την αλλαγή:

1) Οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα, όπου η ανάπτυξη των επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, έχει υποβιβαστεί σε επίπεδο κάτω του 7%.

Ειδικότερα, για την Κίνα το Ταμείο αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης από 7,4% το 2014 στο 6,8% το 2015 (-0,3 από την προηγούμενη πρόβλεψη) και 6,3% το 2016 (-0,5).

2) Οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας είναι πολύ πιο αδύναμες, με την προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% το 2015 (-3,5) και κατά επιπλέον 1% το 2016 (-2,5) ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιπτώσεων από τη ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

3) Σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, η προβλεπόμενη ανάκαμψη της ανάπτυξης για εξαγωγείς εμπορευμάτων είναι ασθενέστερη ή καθυστερεί σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου του 2014, καθώς ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε όρους εμπορίου και πραγματικών εισοδημάτων, έχει βαρύτερο τίμημα στην μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η κατανομή των κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιο εξισορροπημένη από τον Οκτώβριο, αναφέρει στην έκθεση του το ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση απ' ό,τι αναμένεται. 

Άλλοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις προοπτικές αφορούν σε πιθανές αλλαγές στο οικονομικό κλίμα και μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες. Η έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους, ωστόσο, έχει μετατοπιστεί μεταξύ των αναδυόμενων αγορών με την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Προτεραιότητες

Οι εξασθενημένες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015-2016, υπογραμμίζουν την ανάγκη για την αύξηση της πραγματικής και της εν δυνάμει ανάπτυξης στις περισσότερες οικονομίες, τονίζει το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει μία αποφασιστική ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες, παρότι οι προτεραιότητες της μακροοικονομικής πολιτικής διαφέρουν.

Στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, η τόνωση στη ζήτηση από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου είναι καλοδεχούμενη. Θα μειώσει επίσης τον πληθωρισμό, ωστόσο, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε περαιτέρω πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αποπληθωρισμό, προειδοποιεί το Ταμείο. 

Η νομισματική πολιτική θα πρέπει στη συνέχεια να παραμείνει διευκολυντική για να αποτρέψει την άνοδο των επιτοκίων, περιλαμβάνοντας κι άλλα μέσα εάν η πολιτική επιτοκίων δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω. Σε κάποιες οικονομίες, υπάρχουν ισχυροί λόγοι για την αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές.

Πετρέλαιο

Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, ο χώρος που διαθέτει η μακροοικονομική πολιτική για τη στήριξη της ανάπτυξης παραμένει περιορισμένος. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορούν να ανακουφίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και των εξωτερικών τρωτών σημείων, δίνοντας χώρο στις κεντρικές τράπεζες να καθυστερήσουν την αύξηση των επιτοκίων.

Οι εξαγωγείς πετρελαίου, για τους οποίους το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει συνήθως ένα μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών τους εσόδων, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο σοκ σε αναλογία με τις οικονομίες τους.

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, επίσης προσφέρουν μία ευκαιρία για την μεταρρύθμιση των ενεργειακών επιδοτήσεων και φόρων τόσο στους εξαγωγείς όσο και στους εισαγωγείς πετρελαίου.