Στη πολιτική αντιπαράθεση ενεπλάκησαν και οι διαγωνισμοί για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου με βουλευτή του ΣYΡΙΖΑ να προαναγγέλλει τη διακοπή και την επαναπροκήρυξή τους με νέους όρους, σε μία περίοδο που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταρρέουν και ούτως ή άλλως εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την έκβαση των διαγωνισμών

Στη πολιτική αντιπαράθεση ενεπλάκησαν και οι διαγωνισμοί για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου με βουλευτή του ΣYΡΙΖΑ να προαναγγέλλει τη διακοπή και την επαναπροκήρυξή τους με νέους όρους, σε μία περίοδο που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταρρέουν και ούτως ή άλλως εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την έκβαση των διαγωνισμών.

Με άρθρα του στον Τύπο ο βουλευτής Απόστολος Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΥΠΕΚΑ και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει τον διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα τον επαναπροκηρύξει τροποποιώντας τον σχετικό νόμο 4001/2011, ιδρύοντας ταυτόχρονα Δημόσια Εταιρεία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, η οποία θα μπορεί να συμμετέχει στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και θεσμοθετώντας ειδικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με τα πρότυπα της Νορβηγίας».

Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει ακόμα ότι θα γίνει επαναπροσδιορισμός της θέσης και της έκτασης των προς παραχώρηση οικοπέδων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του Δημοσίου.

Οι προαναγγελίες του κ. Αλεξόπουλου για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 6 Φεβρουαρίου 2015, για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της ιταλικής Enel. O δεύτερος διαγωνισμός αφορά τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, για τον οποίο η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών λήγει στα μέσα Μαΐου. Το μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκονται υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα στο Λιβυκό, ήδη λειτουργεί αποθαρρυντικά για πολλές εταιρείες, αφού το κόστος έρευνας και εξόρυξης είναι πολύ υψηλό, σχεδόν διπλάσιο από τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Ετσι, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να δώσουν τη χαριστική βολή.

Ο κ. Αλεξόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των τριών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί σε Κατάκολο, Ιωάννινα και Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε καταψηφίσει στη Βουλή, επειδή εκχωρούν με «σαφή ετεροβαρή μονομέρεια» τα μεσο-μακρο­πρό­θεσμα οφέλη του Δημοσίου και αναφέρθηκε σε διαφορετικό φορολογικό μοντέλο και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του μισθώματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της σύναψης Συμβάσεων Διανομής και Παραγωγής, στις οποίες η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Είναι κατά των συμβάσεων μίσθωσης, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση», δήλωσε.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οι θέσεις αυτές του κ. Αλεξόπουλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «εθνικά επικίνδυνες, οικονομικά επιζήμιες και κοινωνικά απαράδεκτες». Ο υπουργός επισημαίνει ακόμα ότι ο τύπος των συμβάσεων που έχει επιλεγεί είναι αυτός που ακολουθείται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ... ακολουθείται μόνον από αφρικανικές χώρες», όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι στις τρεις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί ανάδοχοι, σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό αναμένονται άμεσα έσοδα 12 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες επενδύσεων της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/01/2015)