Οι τιμές του πετρελαίου δεν κατάφεραν χθες να διατηρηθούν στο υψηλό εβδομάδας, καθώς υποχώρησαν κατά 2,2% στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο έπειτα από την ανακοίνωση για αύξηση ρεκόρ της παραγωγής στο Ιράκ.
Οι τιμές του πετρελαίου δεν κατάφεραν χθες να διατηρηθούν στο υψηλό εβδομάδας, καθώς υποχώρησαν κατά 2,2% στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο έπειτα από την ανακοίνωση για αύξηση ρεκόρ της παραγωγής στο Ιράκ. Ενισχύονται, κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις για αύξηση της προσφοράς σε ένα περιβάλλον υποτονικής ζήτησης. 

Η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στο Ιράκ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 35ετίας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Αναμένεται δε να ακολουθήσουν νέα ρεκόρ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 47,62 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 49,05 δολάρια το βαρέλι αφού είχε παρουσιάσει άνοδο 3,9% στα 50,17 δολάρια την περασμένη Παρασκευή.

«Με την προσφορά να υπερβαίνει τη ζήτηση, φαίνεται να διαμορφώνονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών πετρελαίου», προβλέπει ο Κρίστοφερ Μπέλιου, στέλεχος της Jefferies International στο Λονδίνο. «Οποιοδήποτε ράλι και αν έχει υπάρξει τελευταία, οδηγώντας την τιμή του Μπρεντ πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, είναι βραχυπρόθεσμο», προσθέτει ο αναλυτής, διαβλέποντας πτώση της τιμής πετρελαίου στο Λονδίνο χαμηλότερα από τα 40 δολάρια το βαρέλι. 

Προκειμένου να αναπληρώσει τη μείωση των κρατικών εσόδων από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση του Ιράκ σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» στα 3,3 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 50% στο διάστημα του περυσινού έτους επειδή η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών, ενώ ο ΟΠΕΚ δεν έχει αποφασίσει μείωση της ημερήσιας παραγωγής ώστε να αναχαιτισθεί η υποχώρηση των τιμών στις διεθνείς αγορές. 

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, αναρριχήθηκαν στο υψηλό επταμήνου τον περασμένο Νοέμβριο, με τις ημερήσιες αποστολές να διαμορφώνονται στα 7,3 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση από τα 6,9 εκατ. που ίσχυαν μόλις ένα μήνα πριν, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, η οποία υπολογίζεται στα 30 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Στις ΗΠΑ, η ημερήσια παραγωγή αυξήθηκε στα 9,19 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 1983, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Από ένα σημείο και έπειτα, η μεγάλη άνοδος της προσφοράς σε τόσο χαμηλές τιμές δεν αποδίδει τα απαιτούμενα κέρδη για τις μονάδες διύλισης στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να παύσουν την παραγωγή σε ορισμένες μονάδες. 

Ο αριθμός των εξεδρών που βρίσκονται σε λειτουργία μειώθηκε κατά 209 από αρχές Δεκεμβρίου, με μερίδα αναλυτών να προβλέπει περαιτέρω μείωση, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου έως ένα σημείο. Η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου επηρεάζει όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς οικονομίες. Η Fitch, για παράδειγμα, υποβάθμισε χθες τη ρωσική οικονομία στην κατηγορία ΒΒΒ-, εκτιμώντας ότι «δεν θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πριν από το 2017» και λόγω της υποχώρησης των τιμών.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 20/01/2015)