Ο γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO επικρίνει την επικείμενη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ καθώς, όπως υποστηρίζει, αποτελεί «πρόσχημα» για τη στήριξη τραπεζών στη νότια Ευρώπη, ενόψει των ανακοινώσεων της Πέμπτης από την Φραγκφούρτη
Ο γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO επικρίνει την επικείμενη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ καθώς, όπως υποστηρίζει, αποτελεί «πρόσχημα» για τη στήριξη τραπεζών στη νότια Ευρώπη, ενόψει των ανακοινώσεων της Πέμπτης από την Φραγκφούρτη.

Ο γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO επικρίνει την επικείμενη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ καθώς, όπως υποστηρίζει, αποτελεί «πρόσχημα» για τη στήριξη τραπεζών στη νότια Ευρώπη, ενόψει των ανακοινώσεων της Πέμπτης από την Φραγκφούρτη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αποφασίζουν για την «ποσοτική χαλάρωση» (Quantitative Easing), δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων από κράτη-μέλη της ευρωζώνης με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παρέμβαση τουλάχιστον 500 δις ευρώ από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Φραγκφούρτης.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο Χανς Βέρνερ Ζιν εκφράζει εντελώς διαφορετική άποψη: «Θεωρώ πρόσχημα την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού» δηλώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου IFO του Μονάχου.

«Ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τα πετρελαιοειδή, κυμαίνεται στο 0,8%. Δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα. Νομίζω ότι πίσω από αυτήν την επιχειρηματολογία κρύβεται κάτι άλλο: κρύβεται δηλαδή η επιδίωξη να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη νότια Ευρώπη, που έχουν φορτωθεί τοξικά ομόλογα. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μάλιστα αν διατηρούσαμε τα φυσιολογικά επίπεδα επιτοκίων θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει».

Σχετικά με την συμβιβαστική πρόταση Ντράγκι προς στο Βερολίνο να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κάθε κεντρική τράπεζα να καλύπτει το ρίσκο της αγοράς τίτλων στη χώρα της, ο κ.Ζιν δηλώνει ότι «ασφαλώς αυτό θα ήταν μία σημαντική παραχώρηση, η οποία όμως ακόμη δεν είναι σίγουρη. Έχω ακούσει και μία άλλη πιθανή εκδοχή, ότι δηλαδή το ρίσκο θα αμοιβαιοποιηθεί κατά το ήμισυ και η κεντρική τράπεζα θα καλύπτει μόνο το υπόλοιπο 50%. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει…».

Η Ελλάδα δεν είναι... Καλιφόρνια
Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου ότι το «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί ρουτίνα στις ΗΠΑ, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ευρώπη», ο Χανς Βέρνερ Ζιν αντιτείνει τα εξής: «Η ειδοποιός διαφορά με τις ΗΠΑ είναι ότι εκεί η FED, η κεντρική τράπεζα, αγοράζει μόνο ομοσπονδιακά ομόλογα και όχι τους τίτλους που εκδίδει η κάθε πολιτεία. Αν η ΕΚΤ παρενέβαινε στην Αμερική θα αγόραζε ομόλογα στην Καλιφόρνια, στο Ιλινόι ή στη Μινεσότα, για να αναφέρω τρεις πολιτείες με σοβαρό πρόβλημα χρέους. Τι θα έκανε τότε η Καλιφόρνια; Απλώς θα συνέχιζε να χρεώνεται, γιατί θα είχε τη βεβαιότητα ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν χαμηλά».

Αμφισβητεί μάλιστα και τον καταστατικό στόχο της ΕΚΤ, να διατηρεί τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε μία τιμή που να κυμαίνεται γύρω στο 2% ετησίως. «Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί το 2%; Πουθενά δεν προβλέπεται αυτό, απλώς η ίδια η ΕΚΤ κάποτε αποφάσισε να το καθιερώσει. Το να πεις ότι θα ανεχθώ έναν πληθωρισμό 2% είναι λογικό, άλλο αυτό όμως και άλλο να ορίσεις ως στόχο έναν πληθωρισμό 2%. Κάτι τέτοιο αποτελεί υπερβολικά διασταλτική ερμηνεία του καταστατικού της ΕΚΤ».

Το δέχεται με... δυσφορία ο Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχεται την επικείμενη νομισματική επίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο όνομα της ανεξαρτησίας του ευρωπαϊκού θεσμού, αλλά κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να μην υπαναχωρήσουν ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

"Το αποδεχόμαστε, εάν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας (της νομισματικής πολιτικής), οφείλουμε να το αποδεχθούμε, αν και έχουμε διαφορετική άποψη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε γερμανούς δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, αναφερόμενος στην αναμενόμενη υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους για να κλείσει τον δρόμο στον αποπληθωρισμό και να τονώσει την οικονομία. Οι γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην επιλογή αυτή, αλλά ταυτόχρονα είναι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ωστόσο εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι "το είπε και ο ίδιος, τα μέσα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα, αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι "η προϋπόθεση, sine qua non, για την ανάπτυξη. Η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία επίσης", πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός θεωρεί ότι εάν η ευρωζώνη και η νομισματική της πολιτική αντιμετωπίζουν χωρίς αμφιβολία προβλήματα, "δεν τίθεται θέμα αποπληθωρισμού", "ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη".

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν αρνητικός τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το τέλος του 2009.

Πηγές: DW, ΑΜΠΕ

(www.ethnos.gr)