Αβεβαιότητα στην Αγορά Ενέργειας Εν Όψει της Κάλπης

Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής βρίσκουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας μας σε ένα μεταβατικό σημείο με πολλά «μέτωπα» να είναι ανοικτά και σε επικίνδυνη εκκρεμότητα. Μία σειρά ζητημάτων βρίσκονται σε εξέλιξη και κρίσιμες αποφάσεις γι’ αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το μόνο βέβαιο είναι η … πολιτική αβεβαιότητα που αναμένεται να προκύψει από την ίδια την κυριακάτικη κάλπη και η οποία πρόκειται να οδηγήσει σε επιζήμιες αναβολές ή ακόμη και ματαιώσεις δρομολογημένων διαδικασιών
energia.gr
Πεμ, 22 Ιανουαρίου 2015 - 08:08

Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής βρίσκουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας μας σε ένα μεταβατικό σημείο με πολλά «μέτωπα» να είναι ανοικτά και σε επικίνδυνη εκκρεμότητα. Μία σειρά ζητημάτων βρίσκονται σε εξέλιξη και κρίσιμες αποφάσεις γι’ αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το μόνο βέβαιο είναι η … πολιτική αβεβαιότητα που αναμένεται να προκύψει από την ίδια την κυριακάτικη κάλπη και η οποία πρόκειται να οδηγήσει σε επιζήμιες αναβολές ή ακόμη και ματαιώσεις δρομολογημένων διαδικασιών.

Ας αναφέρουμε το πιο άμεσο και πιο «χτυπητό» παράδειγμα: στις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις 17 ημέρες μετά τις εκλογές, λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Είναι ευνόητο ότι απαιτούνται κάποιες εβδομάδες μέχρι μία νέα κυβέρνηση να ενημερωθεί για διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από την προκάτοχό της. Ήδη, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των παραχωρήσεων, γεγονός που οπωσδήποτε θα έχει προβληματίσει τους υποψήφιους επενδυτές.

Η ματαίωση του South Stream και η επιλογή της εναλλακτικής όδευσης μέσω Τουρκίας και Ελλάδος, συνιστά, αναμφίβολα, μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό «ενεργειακό χάρτη». Ταυτόχρονα, όμως, οι Ρώσοι διατηρούν για τον νέο αγωγό τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονταν για το ακυρωθέν πρότζεκτ. Αυτό σημαίνει πως σημαντικές αποφάσεις και διαδικασίες θα πρέπει να δρομολογηθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες – κατά τους οποίους είναι πολύ πιθανόν η χώρα να μην έχει σταθερή κυβέρνηση και, άρα, οι Ρώσοι να μην έχουν απέναντί τους ουσιαστικά συνομιλητή.

Παράλληλα, το φιλόδοξο στη στόχευσή του, αλλά και απλό στη σύλληψή του, σχέδιο του «Κάθετου Διαδρόμου» (για το οποίο το ΙΕΝΕ μόλις εξέδωσε σχετικό Κείμενο Εργασίας – βλ. εδώ) πιθανόν να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις αν η χώρα εισέλθει σε μία παρατεταμένη μεταβατική περίοδο. Να θυμίσουμε ότι, εντός του 2015, Ελλάδα και Βουλγαρία θα πρέπει να συνυπογράψουν την επενδυτική απόφαση για τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, το έργο –«κλειδί» για τον «διάδρομο» αγωγών φυσικού αερίου που στόχο έχει να συνδέσει το Αιγαίο με την Βαλτική.

Το φάσμα της ακυβερνησίας δεν μπορεί να αφήσει αλώβητη και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ και της ΕΒΙΚΕΝ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ στην βιομηχανία δείχνουν πως θα χρειαστούν σημαντικές και τολμηρές αποφάσεις που μόνο μία σταθερή πολιτική ηγεσία θα μπορέσει να δρομολογήσει. Την ίδια ώρα, η Επιχείρηση βλέπει το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών να γιγαντώνεται, εξέλιξη που επιδεινώνει τις επισφάλειές της. Καθώς η κατάσταση αυτή ανάγεται, κατά βάσιν, στο ότι η ΔΕΗ επιφορτίστηκε με τον – άσχετο με τον χαρακτήρα της – ρόλο του «φοροεισπράκτορα» (μέσω ΕΕΤΗΔΕ), γίνεται αντιληπτό πως απαιτείται μία σταθερή πολιτική ηγεσία που θα άρει το πρόβλημα που τέτοιες αποφάσεις δημιούργησαν.

Κοντολογίς, τα ανοικτά και εκκρεμή τρέχοντα ζητήματα του ενεργειακού τομέα έρχονται να «συναντηθούν» με την γενικότερη πολιτική εκκρεμότητα που, απ’ ό, τι φαίνεται, θα αναδείξει η κάλπη της Κυριακής. Όσο πιο γρήγορα αρθεί η πολιτική εκκρεμότητα τόσο μικρότερος θα είναι και ο κίνδυνος να μείνει μετέωρος ο χώρος της ενέργειας στην Ελλάδα – και, μάλιστα, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του.