«Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν επαρκούν, για να διαλύσουν τα σύννεφα που σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία», όπως ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν επαρκούν, για να διαλύσουν τα σύννεφα που σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία», όπως ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έτσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέβασε για ακόμη μία φορά τον «πήχη», σε ότι αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τόσο φέτος, όσο και το 2016 και σε μία ένδειξη γενικευμένης κατήφειας σε ότι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, μείωσε τις παγκόσμιες προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2015 και το 2016, παρά την αισιόδοξη εντύπωση ότι το φθηνότερο πετρέλαιο, είναι μια "τονωτική ένεση" για την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα στην τριμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ εκτιμά, ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,5% το 2015 και 3,7% την επόμενη χρονιά. Κι αυτό παρότι στην έκθεση του Οκτωβρίου ανέμενε ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% και 4% αντίστοιχα. Πρόκειται για την πιο απότομη υποβάθμιση από τον Ιανουάριο του 2012, όταν το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να αναθεωρήσει την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη εκείνης της χρονιάς στο 3,3% από 4%, καθώς η Ευρώπη ολίσθαινε προς την ύφεση.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν τα θετικά προγνωστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκτιμήσεις για τη Μεγάλη Βρετανία, παραμένουν αμετάβλητες και κάνουν λόγο, για ανάπτυξη που προβλέπεται στο 2,7 τοις εκατό φέτος και 2,4% το 2016. Τα προγνωστικά οικονομικής ανάπτυξης, για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε γενικές γραμμές ευνοϊκά παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις γενικές εκλογές και την παραπαίουσα οικονομία της ευρωζώνης, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.

Θετικές όμως οι προβλέψεις και για τις ΗΠΑ, που μαζί με την οικονομία της Βρετανίας, αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις σε ένα μάλλον αποθαρρυντικό περιβάλλον. Οι ΗΠΑ, απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη ανάταση με τις προβλέψεις ειδικά για τις ΗΠΑ, την πιο σημαντική οικονομία του κόσμου, να αναφέρουν ανάπτυξη κατά 3,6 τοις εκατό το 2015 και 3,3 τοις εκατό το 2016.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα έχει τεμαχιστεί και από το προβλεπόμενο ποσοστό ανάπτυξης της Βραζιλίας φέτος, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να αναμένεται να επεκταθεί μόνο κατά 0,3 τοις εκατό το 2015 και 1,5 τοις εκατό το επόμενο έτος, όπως αναφέρει στην έκθεσή του, το ΔΝΤ.

Η Κίνα αναμένεται να κατεβάσει αισθητά ταχύτητα στο 6,8% το 2015 και στο 6,3% το 2016, ενώ η οικονομία της Ρωσίας, θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και κατά 1% την επόμενη χρονιά. Προβλέψεις για άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Ινδία, μαζί με την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, έμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πάντως είναι και αυτήν την φορά ο αδύναμος κρίκος, ενώ κάποιοι παράγοντες, όπως η ραγδαία πτώση των τιμών του αργού, δεν φαίνεται να στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία στον βαθμό που ορισμένοι ήλπιζαν. Οι όποιες «ανάσες» από το χαμηλό κόστος ενέργειας τείνουν να αντισταθμίζονται από αρνητικές «παρενέργειες».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις 1,2% φέτος (έναντι πρόβλεψης για 1,3% τον Οκτώβριο), ενώ θα ανεβάσει οριακά ταχύτητα το 2016 στο 1,4%. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ, η Γερμανία και η Γαλλία, αναμένεται να δουν το ΑΕΠ τους να μεγεθύνεται φέτος κατά 1,3% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μεγαλύτερο μέλος, η Ιταλία, θα ακολουθήσει «ασθμαίνοντας» με ρυθμό μόλις 0,4%.

Στη Ζώνη του Ευρώ, της οποίας και τα 19 μέλη εισάγουν αργό, το φθηνό πετρέλαιο είναι -σύμφωνα με το ΔΝΤ- θετική εξέλιξη. Ωστόσο, ο ευνοϊκός αντίκτυπός του αντισταθμίζεται, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού, από την αποδυνάμωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Η παγκόσμια οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρές αντικρουόμενες τάσεις» σχολίασε παρουσιάζοντας την έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσά . «Από τη μία μεγάλες οικονομίες επωφελούνται από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη σε πολλά μέρη του κόσμου η μείωση ασκεί πιέσεις στην οικονομία ή εντείνει τις αποπληθωριστικές τάσεις» εξήγησε.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1% το 2015, ενώ στις αναπτυσσόμενες στο 5,7%. Ο χαμηλός πληθωρισμός, σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρ, συνιστά πηγή ανησυχίας, αλλά δεν θα αποδειχθεί μοιραίος για την παγκόσμια οικονομία, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν οι κεντρικές τράπεζες επιδείξουν αποφασιστικότητα.

Οι περικοπές κατά 0,2 και 0,3 της εκατοστιαίας μονάδας, που προβλέπονται για την ευρωζώνη για το τρέχον και για το επόμενο έτος είναι σχετικά μικρές, αλλά βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την εισαγωγή ποσοτικής χαλάρωσης, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα.

Η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης, ως «πάρα πολύ χαμηλές, πάρα πολύ εύθραυστες και πολύ μονόπλευρες», την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ταμείο έβαζε τις τελευταίες πινελιές για τις προβλέψεις του.

Οι δυσμενέστερες προοπτικές στις περισσότερες χώρες προέρχονται από «επενδυτική αδυναμία, κάτι που αναπόφευκτα μειώνει τις προσδοκίες για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Έχοντας ενσωματώσει το 55 τοις εκατό της μείωσης των τιμών του πετρελαίου από τον Σεπτέμβριο, την αύξηση της αξίας του δολαρίου και αυτών των ασθενέστερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών, το ΔΝΤ στηρίζει τις προβλέψεις του, ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5 τοις εκατό το 2015 και 3,7 τοις εκατό το 2016.

Για να βελτιώσει τις προοπτικές, το ΔΝΤ συνεχίζει να συνιστά χαλαρή νομισματική πολιτική και την αύξηση των επενδύσεων υποδομής, οι οποίες πιστεύει ότι συμβάλλουν στην αύξηση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης και την πιο άμεση ανάκαμψη.

Ζοφερή όμως και η εκτίμηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, (ΔΟΕ), που επίσης δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ότι η παγκόσμια ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2017, και πως η ελαφρά μείωση της ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αντισταθμίζεται από την αύξηση στις αναπτυσσόμενες χώρες - μια αντιστροφή της τάσης, κατά τα τελευταία χρόνια.

Η ΔΟΕ προέβλεψε, ότι η ανεργία στην Ομάδα των 20 προηγμένων οικονομιών θα μειωθεί από 7,7 τοις εκατό σε 7 τοις εκατό, αλλά η ανεργία στις αναδυόμενες οικονομίες της G20 θα αυξηθεί από το 5 τοις εκατό σε 5,2 τοις εκατό και απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις και στις κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς τα τελευταία στοιχεία και οι εκτιμήσεις των ειδικών σκιαγραφούν μια απογοητευτική πραγματικότητα.

Η ΔΟΕ προβλέπει αύξηση της «στρατιάς» των ανέργων κατά τρία εκατομμύρια το 2015 και κατά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, λόγω διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, χρειάζεται να δημιουργηθούν 280 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2018, ώστε να κλείσει αυτό που η Οργάνωση αποκαλεί «Παγκόσμιο Χάσμα Απασχόλησης», υποδηλώνοντας τον αριθμό των χαμένων θέσεων, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Το 2019 πάνω από 219 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται χωρίς δουλειά. Περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν αφότου άρχισε η παγκόσμια κρίση το 2008 και οι προβολές, μας δείχνουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται έως το τέλος της δεκαετίας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ.

Οι συνθήκες απασχόλησης έχουν βελτιωθεί στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και τη Βρετανία, παραμένουν όμως δύσκολες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Όσον αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρεται ότι στη Γερμανία η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί και να φτάσει το 5% , έναντι 4,7% φέτος.

Η Ελλάδα, (όπου τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε καταστροφικά επίπεδα), αναμένεται να εμφανίσει το 2016 τη μεγαλύτερη υποχώρηση του ποσοστού ανέργων, στο 22% από 26,8% φέτος. Από την άλλη, για την Ισπανία προβλέπεται υψηλότερο ποσοστό, στο 22,2% το 2016.